Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skapa en ny benämning för förlängt barnbidrag.
Barnbidrag betalas ut till föräldrar till och med det kvartal ett barn fyller 16 år. Om barnet studerar på gymnasieskola betalar därefter Centrala studiestödsnämnden (CSN) studiebidrag till föräldrarna. När barnet blir myndigt betalas studiebidraget ut till den studerande.
Förlängt barnbidrag betalas ut till föräldrar om ett barn går i grundskola, grundsärskola eller i gymnasiesärskola från och med kvartalet efter att barnet fyllt 16 år till dess han eller hon slutför utbildningen eller avbryter studierna. När barnet fyllt 18 år betalas det förlängda barnbidraget ut till den studerande.
Enligt FN:s definition är man barn till dess att man fyller 18 år. Myndighetsåldern i Sverige är 18 år. Samhället ska stötta ungdomar att bli vuxna samhällsmedborgare. Att barnbidraget byter namn till studiebidrag vid 16 års ålder i det ordinarie skolväsendet signalerar att barnet blivit vuxet samt att bidraget ges som stöd för studier.
Mot denna bakgrund är det fel att kalla stödet för exempelvis elever i gymnasiesärskola för förlängt barnbidrag, särskilt efter det att eleven fyllt 18 år och är myndig och själv handhar bidraget. Stödet bör få ett nytt namn som inte innehåller ordet barn.
Är det angeläget att skilja stödet som ges för studier i gymnasiesärskolan från det stöd som CSN ger för studier i den vanliga gymnasieskolan, kan man exempelvis benämna det ”särskilt studiebidrag” eller ”utbildningsstöd”. Detta bör ges regeringen till känna.