Motion till riksdagen
2010/11:Sf239
av Bodil Ceballos och Maria Ferm (MP)

Familjeåterförening vid avsaknad av passhandlingar


MP1408

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att anpassa regelverket i syfte att garantera familjeåterförening för barn från länder som inte utfärdar godtagbara passhandlingar.

Motivering

Under året har ett stort antal fall uppmärksammats där anhöriga nekats familjeåter­förening med grund i avsaknad av godtagbara passhandlingar och därmed svårighet att styrka sin identitet. Det drabbar inte minst personer från Somalia. Migrationsministern svarar följande på en skriftlig fråga ställd under sommaren 2010:

Jag har uppmärksammats på frågan om anhöriginvandring för somalier mot bakgrund av gällande praxis, men har hittills inte sett att det har funnits anledning att se över regelverket. Jag avser att följa utvecklingen.

Detta trots att Migrationsverket påtalat de problem som gällande regelverk och praxis ger upphov till.

Kravet på ur svensk synpunkt godtagbara passhandlingar leder till att barn förvägras komma till sina föräldrar i Sverige och att makar hålls separerade trots att alla kriterier i övrigt för beviljande av uppehållstillstånd är uppfyllda. Inte heller DNA-analyser anses vara tillräckligt bevis på släktskap av Migrationsverket och domstolarna, vilket tycks märkligt med tanke på DNA-analysers bevisvärde i många andra sammanhang.

Att få en med svenska mått mätt godtagbar passhandling är omöjligt i vissa länder. I t.ex. Somalia har det inte funnits fungerande myndigheter under flera decennier och därmed ingen som utfärdar ”riktiga” identitetshandlingar. Detta är ingen nyhet för regeringen och inte heller Migrationsverket som uttryckt följande: ”det är allmänt känt att det i Somalia inte funnits någon fungerade central regering sedan år 1991. Det finns inte något enhetligt rättssystem och inte heller någon fungerande folkbokföring. Dokument som innehåller identitetsuppgifter är därför normalt utfärdade utifrån muntliga uppgifter från den person eller de personer som handlingarna avser.” Det torde alltså stå uppenbart för envar att den enda identitetskontroll som finns att tillgå bygger på muntliga uppgifter. Det kan vi i vårt välordnade land naturligtvis ha synpunkter på samtidigt som vi också måste förhålla oss till den verklighet som faktiskt råder i andra länder. Vi kan inte tvinga myndigheterna i Somalia att utfärda pass enligt svensk standard.

Migrationsöverdomstolen har också i vägledande beslut i maj 2009 avvisat överklaganden p.g.a. att släktingar i Sverige inte ansetts vara behöriga ställföreträdare för somaliska barn som ansökt om uppehållstillstånd vid svenska utlandsmyndigheter. Somaliska barn som inte enligt gällande rätt kan visa att det finns någon behörig ställföreträdare nekas också uppehållstillstånd.

Båda dessa problem torde vara omöjliga att lösa genom att t.ex. ändra regelverket för utfärdande av främlingspass och utseende av gode män.

Stockholm den 21 oktober 2010

Bodil Ceballos (MP)

Maria Ferm (MP)