Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fattigdomsbegreppet.
Barnfattigdomen i Sverige ökar. Enligt tidigare uppgifter från Rädda Barnen lever drygt en tiondel av Sveriges två miljoner barn i fattigdom. Rädda Barnen uttrycker att man med oro ser på denna utveckling. Vi vet att antalet fattiga barn i Sverige ökar men inte omfattningen.
För att kunna mäta fattigdom har vi i Sverige under en lång tid använt relativa fattigdomsbegrepp. Den borgerliga regeringen har valt att använda absolut fattigdomsbegrepp som mått på fattigdom i Sverige. Det anser jag är ett sämre och missvisande fattigdomsbegrepp. Det relativa fattigdomsbegreppet är knuten till samhällets inkomstfördelning. När inkomster i samhället ökar men grupper halkar efter visar det relativa fattigdomsbegreppet att fattigdomen i landet ökar. När inkomstklyftor i samhället ökar kan grupper relativt sett bli fattigare men den absoluta fattigdomen minska. Jag menar att absoluta fattigdomsbegreppet kan ge en missvisande bild av samhällsutvecklingen.
För att kunna mäta fattigdomen i ett samhälle är det viktigt vilket fattigdomsbegrepp som används. För att ge en rättvis bild av ett samhälles utveckling är det mer relevant att använda begreppet relativ fattigdom.