Motion till riksdagen
2010/11:Sf209
av Kenneth Johansson och Anders W Jonsson (C)

Översyn av lagen om arbetsskador


c316

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över lagen om arbetsskador i syfte att göra den mer jämlik och rättvis och samtidigt lättare att tillämpa.

Motivering

Sverige har en internationellt sett unik lagstiftning om arbetsskador. Den innebär att i princip alla sjukdomar kan godkännas som arbetsskada. Detta
s k generella arbetsskadebegrepp innebär att det i varje enskilt fall ska undersökas om den skadelidande under viss tid varit utsatt för skadliga förhållanden i arbetsmiljön (skadlig inverkan), om ohälsa uppkommit och om övervägande skäl talar för ett orsakssamband mellan denna inverkan och denna ohälsa.

Beslut om att orsakssamband föreligger förutsätts bygga på att handläggaren på Försäkringskassan gör en genomgång av den aktuella vetenskapliga litteraturen – i princip i varje enskilt fall.

Att detta inte sker eller ens kan ske på ett rättssäkert, rättvist och effektivt sätt framgår av betydande skillnader i Försäkringskassans bedömningar i olika delar av landet och för kvinnor och män samt av de långa handläggningstiderna.

Det kan därför finnas skäl att överväga en övergång till ett system som finns i Danmark. Detta bygger på en kombination av det ovan nämnda generella arbetsskadebegreppet och en särskild lista över sjukdomar och med dessa sammanhörande riskfyllda expositioner, för vilka ett orsakssamband bedömts föreligga, grundat på aktuell, vetenskaplig evidens.

Vi har tagit del av underlag från ledningen för den danska Arbejdsskade-styrelsen och erfarit att myndighetens s k ”erhvervssygdomsfortegnelse” uppdaterats fyra gånger sedan den införts år 2003.

För att en enskild individ i Danmark ska få en skada godkänd som arbetsskada ska sjukdom och exponering svara mot de krav som finns på denna ”fortegnelse”, och sedan ska sjukdomen godkännas såvida inte ”det anses for overvejende sandsynligt at sygdommen skyldes andre forhold end de er-hvervsmaessige”.

Därutöver har man en ”säkerhetsventil” för sjukdomar som inte finns med på listan. Det har formulerats som ”hvis sygdommen må anses for udelukkende eller overvejende grad at vaere forårsaget af arbejdets saerlige art.”

Mot bakgrund av vad som ovan anförts föreslår vi att riksdagen begär att regeringen utreder förutsättningarna för en anpassning av den svenska lagen om arbetsskada till det danska systemet.

Stockholm den 18 oktober 2010

Kenneth Johansson (C)

Anders W Jonsson (C)