Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inventering av den icke utnyttjade potentialen för den småskaliga vattenkraften.
Småskalig vattenkraft var en mycket viktig tillgång i byggandet av Sverige som industrination. Även i dagens moderna energisystem har den småskaliga vattenkraften en viktig roll att fylla. Det framstår allt tydligare att det är möjligt att producera el från småskalig vattenkraft på ett miljömässigt bra sätt. Den småskaliga vattenkraften är förnybar, förbränningsfri i hela energikedjan, utsläppsfri, klimatstödjande, lokal och ofta ”ett tredje ben” på landsbygden, sårbarhetsminskande och inte minst sysselsättningsfrämjande.
Det finns ett stort antal gamla småskaliga vattenkraftsanläggningar som idag står outnyttjade eller har stor effektiviseringspotential. Sverige har storleksordningen 40 000 fallsträckor, varav kanske 5 % redan används för att utvinna förnybar el. Det finns också ett betydande intresse för att nyinvestera i förnybar elproduktion. För att kunna göra denna typ av investeringar i elproduktion krävs att man förfogar över en fallrättighet.
Länsstyrelsen i Jönköpings län och Svensk Vattenkraftförening (Svaf) har gjort en sammanställning av i länet befintliga dammar och deras energipotential samt förekommande natur- och kulturvärden i vattendragen/sjöarna som berörs av dessa dammar. En sådan inventering syftar till att identifiera potentialen för ren energi och samtidigt tillvarata sportfiskets intressen och den biologiska mångfalden i våra vattendrag. Det är särskilt viktigt vid en utbyggnad av såväl vind- som vattenkraft att värna naturvärden och friluftsliv.
För att göra det enklare att hitta potentiella dammar och fallrätter för småskalig produktion av vattenkraft anser vi att en inventering av outnyttjade anläggningar med stor effektiviseringspotential bör genomföras, även nationellt. Detta bör ges regeringen tillkänna.