Motion till riksdagen
2010/11:N423
av Kew Nordqvist m.fl. (MP)

Gasledning mellan Gislaved och Jönköping


MP3003

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det ger bättre planeringsförutsättningar för olika parter om regeringen fattar beslut i tillståndsärenden inom rimlig tid.

Motivering

Energiföretaget Eon Gas Sverige AB har 2004 ansökt om tillstånd att bygga en naturgasledning från Gislaved till Sörmland. Planer finns också för förlängningar.

Den första etappen av den så kallade Mellansvenska gasledningen avser sträckan mellan Segerstad i Gislaveds kommun och Torsvik i Jönköpings kommun. Energimarknadsinspektionen tillstyrkte Eons ansökan i december 2006. Den har legat på regeringens bord sedan dess.

Naturvårdsverket hade avstyrkt Eons ansökan. Naturvårdsverkets sammanfattande bedömning i yttrandet från juni 2004 förtjänar att citeras:

Naturvårdsverket drar sammanfattningsvis slutsatsen att en sådan storskalig utbyggnad av naturgas, som det är fråga om i detta ärende, riskerar att binda upp energisystemet för en lång tid framöver i fossila bränslen. Utbyggnaden försvårar för Sverige att nå det nationella klimatmålet på kort sikt och lång sikt, samt försämrar möjligheterna till en övergång till förnybara energikällor. Slutligen anser Naturvårdsverket att det vore väsentligt att den strategiska miljöbedömningen av naturgasutbyggnad i Mellansverige görs för hela utbyggnaden sammantaget, inte uppdelat på en etapp i taget.

LRF hade också avstyrkt Eons ansökan. LRF ansåg i sitt yttrande från september 2004 att gasledningen är olämplig från allmän synpunkt av flera skäl. LRF pekade bland annat på risken för konkurrens med biobränsle och ansåg att gasledningen inte var ”i överensstämmelse med riksdagens riktlinjer och mål för energipolitiken”.

Sedan 2004 har insikten om risken för klimatförändringen ökat. Det finns en betydligt bredare acceptans för att utsläppen av växthusgaser som koldioxid från fossila bränslen måste minska. Det finns också ett starkt intresse av att utveckla biogas.

Eon har som nämnts lämnat in ansökningar om tillstånd för ytterligare etapper mellan Jönköping och Oxelösund. Enligt uppgift väntar företaget med att bemöta synpunkter på dessa ansökningar tills det första ärendet, gällande Gislaved – Jönköping, är beslutat. Eon har också påbörjat samråd om fortsatta dragningar från Östergötland till Mälardalen och Bergslagen, en process som också ligger på is i väntan på regeringens besked.

Eon är som bekant en av de största intressenterna bakom den rysk-tyska gasledningen under Österjön, Nord Stream. Eon har också sedan tidigare tillstånd för en ny gasledning mellan Sverige och Tyskland. Enligt uppgift från Sveriges radio 2008 är Eon beredd att satsa uppemot 10 miljarder kronor på sin ledning för fossil naturgas. Det aktuella ärendet handlar alltså om infrastruktur för fossil naturgas, som ägs av en stor intressent i fossil naturgas. När väl infrastrukturen är byggd kan ägaren förväntas använda den på det sätt som ökar dess egen avkastning.

Infrastruktur för biogas behövs för att ta gasen från lokala producenter till användarna. Det är en infrastruktur för en decentraliserad produktion. Detta ärende handlar snarare om konkurrens med biogas.

Osäkerheten i frågan om den mellansvenska gasledningen ska byggas skapar osäkerhet hos alla parter, inte bara Eon. Potentiella kunder behöver klarhet i om man ska satsa på fossil naturgas eller förnybar energi. Potentiella investerare i biogas och biobränslen behöver besked om hur den framtida konkurrenssituationen kan förväntas se ut. Regeringens brist på besked skapar också osäkerhet om den svenska klimatpolitiken.

Vi anser att regeringen har dragit denna ansökan i långbänk alltför länge. Aktörerna behöver ett besked. Regeringen bör säga nej till Eons ansökan om en gasledning mellan Gislaved och Jönköping.

Stockholm den 27 oktober 2010

Kew Nordqvist (MP)

Lise Nordin (MP)

Gunvor G Ericson (MP)