Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om uranbrytning.
Sedan regeringen öppnade upp för ökad uranbrytning har jakten på brytbart uran intensifierats på många platser i landet, särskilt i Norrbotten. Uranbrytning kommer att försvåra möjligheterna för ett gott liv för oss själva och för generationer framåt. Brytningen är både riskfylld och skapar stora miljöproblem. En fullskalig brytning av uran skulle skapa omfattande och sannolikt oreparabla skador i en känslig naturmiljö, en naturmiljö som brukar beskrivas som Europas sista vildmark och på det sättet har ett stort värde för människor och djurliv. Risken är stor för att föroreningar kommer att fortplantas i vår livsmiljö, bland annat i fiskrika vattendrag.
En uranbrytning i Norrbotten skulle påverka turism- och besöksnäringen och möjligheterna att marknadsföra Norrbotten som Europas sista vildmark. Prospektering och diskussioner står i stark kontrast till de möjligheter som ekoturismen har.
Vi vill också stärka det kommunala inflytandet och möjligheten till kommunal vetorätt mot uranbrytning. Många människor känner sig maktlösa och frustrerade när gruvbolagen prospekterar efter mineral som på ett sådant sätt upprör känslorna både bland befolkningen och hos kommunerna. Det måste bli en ordning där den folkliga viljan får ett inflytande när gruvbolagen börjar leta efter uran. Uran är en tungmetall vars skaderisker vid brytning inte går att jämföra med andra mineraler. Därför måste kommunernas och den enskilde markägarens roll stärkas vad gäller att tillåta undersökningar av förekomster, prospektering och bearbetning. Vi anser också att det vid tillfället då tillstånd utfärdas för provborrning bör ske en miljöprövning.