Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att satsa på en svensk klimatforskningssatellit.
Med allmänna medel har Sverige således sedan 1970-talet byggt upp en kompetens att utveckla extremt kostnadseffektiva satellitsystem för forskning och direkt samhällsnytta kring till exempel klimat- och säkerhetsfrågor – en förmåga som ger vårt land möjligheten att spela en viktig roll i rymdprojekt som kan sprida ljus över klimatfrågan.
Svenska forskare och rymdföretag har formulerat ett rymdforskningsprojekt kring vattenångans betydelse för klimatet som använder samma observationsteknik som Odin. Projektet kallas Steam och kan ge viktiga bidrag till att förbättra klimatmodellernas noggrannhet och väsentligt minska osäkerheten i prognoserna för temperaturökningen.
Utvecklingen av själva instrumentet till Steam pågår, men det är ovisst om det får chansen att sändas upp i rymden inom rimlig tid. Detta projekt innehåller också mycket avancerad rymdteknik som bidrar till svenska rymdföretags kommersiella möjligheter.
Steam kan genomföras i samarbete med andra länder i Europa och exempelvis Kanada. Om Sverige tar den ledande rollen i projektet skulle det kunna bli en manifestation av vårt lands beslutsamhet att bidra till lösningen av klimatfrågan, vår tids ödesfråga. Steam skulle kunna vara ett svenskt bidrag ”in natura” till EU:s så kallade GMES-projekt för miljöövervakning från rymden.
Ett projekt som Steam kan också dra stor nytta av den teknik som, med offentliga medel, utvecklats inom ramen för den svenska teknikprovsatelliten Prisma som sändes upp i juni 2010. Regeringen bör genom skrivningar i regleringsbrev till myndigheterna säkerställa att Steamprojektet ges hög prioritet.