Motion till riksdagen
2010/11:N371
av Raimo Pärssinen m.fl. (S)

Åtgärder för industrin hösten 2010


s10038

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för industrin.

Motivering

Sveriges ekonomi är starkt beroende av den exporterande industrin. Möjligheterna att upprätthålla vårt välstånd och vår välfärd bygger på att vi upprätthåller en avancerad och effektiv industriproduktion som efterfrågas på världsmarknaden. Det är idag tydligt att de länder som inte satsat på att behålla och utveckla sin industri har stora problem att klara sin ekonomi och sin välfärd. Ett ensidigt fokus på vissa tjänstenäringar gör länder sårbara när förutsättningarna förändras. Några exempel på detta är Storbritannien, Irland och Island.

Den svenska industrin har hittills hävdat sig väl i den hårda internationella konkurrensen, men de senaste årens nedprioritering av industripolitiken oroar. Nu krävs en betydligt vassare och kraftfullare näringspolitik som innehåller såväl kortsiktiga verktyg för att hantera akuta kriser som långsiktigt strategiska satsningar för att stärka den framtida konkurrenskraften.

Stärk forskning och utveckling

Svensk industri ligger i framkant och konkurrerar med kompetens och innovation. Satsningar på forskning och utveckling, FoU, är centrala.

Uppgradera kompetensen hos arbetskraften

Den snabba tekniska utvecklingen ökar behovet av utbildningssatsningar för industrins personal. Driftsinskränkningar och varsel innebär ledig kapacitet som kan utnyttjas för detta. Den snabba återhämtningen inom industrin ställer krav på att industrin har möjlighet att rekrytera kvalificerad arbetskraft.

Riskkapital för de mindre företagen

Infrastruktur för effektiva försörjningssystem

Effektiva försörjningssystem är nödvändiga för att uppnå en effektiv produktion. Det gäller till exempel den svenska personbilsindustrin som har ett av världens mest decentraliserade produktionssystem och är beroende av kostnadseffektiva och snabba transporter. Därför bör ett fokus i infrastruktursatsningarna ligga på effektivare försörjningssystem för industrins leveranser.

Innovativ offentlig upphandling

Potentialen att genom de omfattande offentliga upphandlingarna för att stärka och utveckla teknik och företag har under många år lyfts fram i Sverige. Trots detta har alltför lite faktiskt gjort för att förverkliga detta. Med en nyligen presenterad innovationsupphandlingsutredning är det hög tid att gå från ord till handling. Utveckla former för innovativ offentlig upphandling för att driva fram nya lösningar och växande företag. Anpassa formerna så att även mindre företag, själva eller i samarbete med andra företag, kan delta i upphandling av detta slag.

Långsiktig energiförsörjning

Sverige har ett unikt stort beroende av den energiintensiva industrin. Energipolitiken ska ge goda förutsättningar för industrin och förse medborgarna med den energi de behöver. Redan idag är Sverige ett mycket elberoende land. En minskad fossilanvändning kommer att resultera i en ökad elanvändning. Det gäller värmeväxlare, framtidens bilar, ökad automatisering, förbättrat inomhusklimat etcetera. Sannolikt kommer elanvändningen i hushållen att öka genom att hushållsmaskiner och apparater finner nya användningsområden.

Industrin och klimatpolitiken

Industrin och samhället står inför ett gigantiskt investeringsprogram för en hållbarare utveckling. Industrins kompetens och produkter är nödvändiga för möjligheterna att uppnå högt ställda mål för klimatpolitiken.

Stockholm den 21 oktober 2010

Raimo Pärssinen (S)

Christer Adelsbo (S)

Hans Hoff (S)

Isak From (S)

Jan-Olof Larsson (S)

Kurt Kvarnström (S)

Peter Johnsson (S)

Mattias Jonsson (S)

Tomas Eneroth (S)