Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utveckling av transportstödet.
Det nuvarande transportstödets utformning och begränsningar gör att företag i glesbygden inte konkurrerar på lika villkor som företag i andra delar av landet. Ett problem är bland annat glesare transportutbud eller för sändningar under 100 kg i zon 2 och 4, vilket hämmar förutsättningar för branscher med stor andel sysselsatta kvinnor.
Effekterna av transportbidraget varierar. Bidraget har stor betydelse särskilt för de företag som har långa transporter och som ligger i inlandet. Dessa företag har dessutom ofta stor betydelse för sina orter. Transportbidraget har därmed stor betydelse för den regionala utvecklingen.
Vi anser att transportstödet behöver ses över. Bidraget kräver en avståndsrelaterad transportprissättning, vilket innebär att orter som endast har tillgång till transportföretag med s.k. enhetstaxa (Bussgods och Postens Företagspaket) diskvalificeras. Transportbidragets mål och syfte bör utvidgas till att inrymma kompensation för transporttids- och leveranssäkerhetsnackdelar, stimulans till ytterligare vidareförädling samt eventuellt även grundläggande jämställdhets- och miljöhänsyn. Regeringen bör därför överväga förändringar i transportbidraget med anledning av dessa förhållanden.