Motion till riksdagen
2010/11:N362
av Désirée Liljevall m.fl. (S)

Regional utveckling av Kalmar län


s14081

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på vindkraft och vågkraft i Kalmar län.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på träindustrin.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en nationell strategi för en hållbar landsbygdspolitik.

Motivering

Landsbygden utgör en stor del av Sveriges yta, men villkoren på landsbygden varierar åtskilligt mellan södra Sverige och norra Sverige. De areella näringarna – jordbruk, skog, fiske och rennäring – har haft en stor betydelse för Sveriges utveckling. Deras betydelse för framtiden ökar allteftersom de vidareutvecklas.

En grundläggande insikt är att statens budget har en avgörande betydelse för den regionala ekonomiska utvecklingen. Statliga investeringar i utbildning och infrastruktur skapar de grundläggande förutsättningarna för regional tillväxt. Till detta kommer statliga åtaganden när det gäller grundläggande samhällsfunktioner, såsom ett fungerande rättsväsen. En betydande del av statens resurser används även för att garantera medborgarna en likvärdig välfärdsnivå.

Närproducerad mat och småskalig livsmedelsproduktion, utveckling av biobränsle, vidareutveckling av skogsråvara tillsammans med besöksnäringen är exempel på verksamheter som ger nya möjligheter för människor att bo och arbeta på landsbygden. Till detta bidrar även olika former av tjänsteverksamhet som bedrivs med hjälp av IT. Väl fungerande infrastruktur är avgörande för såväl företag som boende på landsbygden. Allt större arbetsmarknadsregioner förutsätter möjlighet att pendla över långa avstånd.

Kalmar län har unika förutsättningar att bli en föregångare i omställningen till ett hållbart samhälle. Vi är övertygade om att denna omställning är nyckeln till fortsatt uthållig tillväxt och välfärd. Vår röda dröm är grön. Det är ingen dröm om tider som har varit, utan om tider som kommer.

Exemplen är många på att miljödriven tillväxt ger företag konkurrensfördelar, inte minst på exportmarknaderna. De som går först kommer att vinna. Det handlar om människors och djurs hälsa, ekonomi, tillväxt och jobb, regional utveckling, livskvalitet, trygghet och att värna det unika naturlandskap som finns i Kalmar län.

Det handlar om ett politiskt nytänkande, där miljömål leder till satsningar och investeringar inom utbildning, forskning, kommunikationer och företagande, där samarbete är nyckeln – mellan högskola, organisationer och företag, kommuner, myndigheter, finansiella institutioner, regioner och internationellt.

Detta lyft förutsätter dock ett partnerskap mellan regionala aktörer och staten. Mycket av utvecklingsarbetet kan och ska utföras med egen kraft och initiativ lokalt i Kalmar län. Men det finns en rad inslag, exempelvis infrastruktursatsningar, högre utbildning, statlig närvaro i regionen, som måste regleras av riksdag och regering. Om regeringen och riksdagen saknar intresse för att vara med och ta detta ansvar kommer Kalmar län att riskera att halka efter andra delar av landet.

I synnerhet fyra gynnsamma omständigheter gör just Kalmar län särskilt lämpat att ligga långt fram i omställningen till ett hållbart samhälle:

Östersjöregionen har i ett decennium varit ett av Europas starkaste tillväxtområden. Kalmar län har ett unikt läge i regionen. Det är en växande marknad, men också en väg in till Östersjöområdet, Ryssland och i förlängningen Kina. Kalmar län finns mitt i Östersjöregionen och företag kan genom att etablera sig här nå hela marknaden.

För många är landsbygden en attraktiv miljö att bo i. Landsbygden skulle kunna locka många fler med bättre förutsättningar för arbete, kommunikationer och service. Vi anser att det behövs en nationell strategi för en hållbar landsbygdspolitik.

I Småland finns cirka 80 % av landets totala sysselsättning inom träindustrin. Det handlar främst om företag som sågverk, husfabriker, möbel- och finsnickeri, hyvlerier och golvtillverkare. Lågkonjunkturen har dock drabbat branschen hårt. Vi anser att det behövs satsningar för att stimulera träindustrin.

Vindkraftsbyn i Kalmarsund, forskningsstationen och vindkraftsexpon i Bergkvara är alla betydande verksamheter för vår region. Företagen i Kalmar län bör verka i hela produktionskedjan vad gäller vindkraft: forskning, produktutveckling, tillverkning och etablering av nya vindkraftverk. För att detta ska vara möjligt krävs ytterligare resurser till forskning samt ökad samverkan mellan näringsliv, högskola, kommuner, myndigheter och regionförbundet.

Utbyggnaden av vindkraftsproducerad el beräknas skapa många arbetstillfällen i hela landet då nya företag startas med anknytning till branschen. Beräkningar som Svensk Energi har gjort visar att det finns ett behov av att nyanställa ca 1 000 personer per år. För att möta det behov av utbildad personal som kommer att uppstå i företag knutna till vindkraftsbranschen föreslår vi att det från regeringens sida skapas ett ekonomiskt utrymme för satsningar på utbildning i Kalmar län inom den nya yrkeshögskolan.

I samband med att man bygger nya vindkraftsparker i Kalmarsund anser vi att ny teknik för att nyttja vågornas kraft bör testas. Genom att nyttja den infrastruktur som skapas i samband med vindkraften har vi här unika möjligheter att prova ny teknik. Vi vill att regeringen verkar för att ett provningscenter för vågkraft etableras i Kalmar län.

Stockholm den 26 oktober 2010

Désirée Liljevall (S)

Håkan Juholt (S)

Lena Hallengren (S)