Motion till riksdagen
2010/11:N361
av Lars Johansson m.fl. (S, MP, V)

Utgiftsområde 24 Näringsliv


-V424

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 24 Näringsliv enligt uppställning:

Anslag

 

Regeringens förslag (tkr)

Förändring (tkr)

1:2

Verket för innovationssystem: Forskning och utveckling

1 938 133

100 000

1:4

Tillväxtverket

358 942

–70 000

1:5

Näringslivsutveckling m.m.

641 009

–90 000

1:7

Turistfrämjande

140 035

50 000

2:3

Exportfrämjande verksamhet

193 889

40 000

2:4

Investeringsfrämjande

58 863

30 000

Summa

60 000

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag på inrättandet av en ny riskkapitalfond.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta innovationsprogram för en konkurrenskraftig industri och kunskapsintensiv tjänstesektor.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för ökad konkurrenskraft.

Motivering

För att klara den tuffa internationella konkurrensen måste svenska företag ständigt utvecklas och nya växa fram. Vi vill att Sverige ska vara en ledande industrination med en kunskapsintensiv tjänstesektor. Det behövs mer forskning, fler innovationer, mer riskkapital och bättre villkor för småföretag. Forskningen måste kontinuerligt stärkas så att Sverige kan konkurrera med högt kunskapsinnehåll, inte låga löner. Vi vill inrätta innovationsprogram för en konkurrenskraftig industri och kunskapsintensiv tjänstesektor.

Anslag 1:2

Vi vill tillföra 100 miljoner kronor per år till Vinnovaprogrammet Forska och väx för att underlätta forskning och utveckling.

Anslag 1:4

Vår mer offensiva politik för näringslivsutveckling och stärkt riskkapitalförsörjning för små och medelstora företag möjliggör också besparingar på regeringens ökade resurser till Almi (70 miljoner kronor under 1:4) och exportfrämjande (30 miljoner kronor under 2:3).

Anslag 1:5

Vi vill inrätta ett innovationsprogram för en konkurrenskraftig industri och kunskapsintensiv tjänstesektor på 100 miljoner kronor per år. Vi vill därför anslå 10 miljoner mer än regeringens satsning på innovationsstrategi.

Vidare avvisar vi regeringens satsning på 100 miljoner kronor för att främja kvinnligt företagande.

Anslag 1:7

Staten bör, i samarbete med kommuner, föreningar och företag, ta ett ökat ansvar för att locka besökare till Sverige. Vi avsätter därför 50 miljoner kronor per år för detta ändamål.

Anslag 1:20

Regeringens politik baseras på principen om utförsäljningar av statliga bolag för utförsäljningens egen skull. Den principen avvisar vi. Vi föreslår i stället att de 20 miljoner kronor som regeringen anslår för utgifter i samband med försäljningar av statliga bolag används till en förbättrad förvaltning av de statliga bolagen. Vi flyttar därför inte medel från anslaget.

Anslag 2:3 och 2:4

För att stimulera till internationella affärsrelationer som får mindre företag att vässas och växa vill vi etablera ett nytt program – Konkurrenskraft Sverige. Programmet ska bland annat innehålla främjande av export och av utländska investeringar. Vi anslår 100 miljoner kronor årligen till programmet under 2011 och 2012, fördelat mellan anslagen för export och investeringsfrämjande. Vi avvisar därför regeringens satsning på ökade resurser för exportfrämjande på 30 miljoner kronor.

Riskkapitalfond

För att stärka tillgången på riskkapital vill vi också inrätta en riskkapitalfond. Vi vill genomföra en extra utdelning från Vattenfall med 5 miljarder kronor för att skapa en ny riskkapitalfond. Den nya riskkapitalfonden ska agera marknadskompletterande. Fonden ska aktivt stimulera det breda näringslivets kapitalbehov, men med särskilt fokus på innovativa små och medelstora industri- och tjänsteföretag. Insatser som stärker det svenska näringslivets långsiktiga konkurrenskraft ska särskilt prioriteras. Detta kan till exempel användas för satsningar på företag som verkar i branschen för miljöteknik.

Fler åtgärder för ökad konkurrenskraft

För att förenkla företagarnas vardag vill vi skapa en one-stop-tillståndsportal och förbättra företagens möjligheter att själva välja karenstid i sjukförsäkringen. Redan 2011 och 2012 vill vi sänka socialavgifterna för småföretag så att det blir billigare att anställa. Vi har också, i likhet med regeringen, som reformambition att under mandatperioden sänka restaurangmomsen, givet att det finns ett varaktigt reformutrymme. Om ytterligare ekonomiskt utrymme uppstår kommer vi att gå vidare med ytterligare lättnader för småföretagen. Det kan handla om sänkningar av momsen i andra delar av tjänstesektorn, sänkta arbetsgivaravgifter, minskade sjuklönekostnader eller ett riskkapitalavdrag.

Stockholm den 26 oktober 2010

Lars Johansson (S)

Maria Wetterstrand (MP)

Kent Persson (V)