Motion till riksdagen
2010/11:N359
av Pia Nilsson (S)

Riskkapital och kvinnligt företagande


s14061

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att staten bör se över möjligheterna till riskkapital och stimulera ett ökat kvinnligt företagande.

Motivering

Kvinnors företagande är en viktig och växande del av småföretagssektorn. Andelen kvinnor som driver företag är fortfarande lägre än andelen män. För att öka antalet företagarkvinnor har olika insatser genomförts sedan senast i början av 2000-talet. 2007 inrättades ett projekt på Tillväxtverket för att främja kvinnors företagande ett projekt som avslutas i år. Trots den senaste satsningen är kvinnligt företagande fortfarande lågt i förhållande till män, mellan 22-28 procent av alla företag som driva av kvinnor. Om kvinnors företagande skulle vara lika vanligt som bland män skulle det innebära ytterligare 75 000 nya företag med 278 000 nya jobb.

Kvinnor har ofta andra sätt att driva och utveckla företag genom att man ofta tar använder fler affärsidéer och utvecklar nya affärsmodeller. Om samhället i större utsträckning kunde tillvarata de affärsidéer som kvinnor har skulle vi nå en ökad sysselsättning och högre ekonomisk tillväxt. En aktiv tillväxtpolitik behöver fler företag och fler företagare.

Forskning visar att det är svårt i inledningsskedet för företagare att lösa finansieringen av nya affärsverksamheter . Osäkerheten och tillgången på riskkapital är begränsad och man har svårare att realisera sina affärsidéer. En förklaring är att kvinnor verkar i de branscher som ses som mindre lukrativa av finansiärer. En annan är att kvinnor driver företag i mindre skala och därför efterfrågar små lån som inte är lönsamma för kreditgivaren. Dessutom saknar kvinnor ofta det egna kapital som efterfrågas som säkerhet av kreditgivarna, vilket gör det svårare att beviljas lån. Att kvinnor tänker och agerar annorlunda än män i sitt företagande och att de finansiella aktörerna påverkar också kvinnors möjligheter.

Mot denna bakgrund är det viktigt att staten ser över möjligheterna att även i framöver stimulera kvinnligt företagande och tillgången till riskkapital.

Stockholm den 26 oktober 2010

Pia Nilsson (S)