Motion till riksdagen
2010/11:N342
av Patrik Björck m.fl. (S)

Uranbrytning i Västgötabergen


s28011

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att säga nej till uranbrytning i Västgötabergen

Motivering

I Västergötland återfinns särskilt skyddsvärda områden som är av stor vikt för vattenförsörjningen genom sin geologiska formation av kalkstens- och sand-stensakvifärer. Odlingslandskapets natur- och kulturvärden kan och ska bevaras samt utvecklas i takt med naturen. Natur- och kulturarvet är en enorm tillgång och all utveckling måste ske utifrån en ekologisk grundsyn.

Att bruka Västergötlands naturresurser varsamt är ett måste för att vi ska kunna bevara vår natur och miljö till kommande generationer. Inom ekologiskt särskilt känsliga områden måste den ekologiska hänsynen förstärkas gentemot andra, mindre hänsynstagande, intressen.

Uranbrytning är en mycket miljöfarlig verksamhet. Det visar erfarenheter från en rad urangruvor runt om i världen, så även i Sverige. Vid Ranstadsverket utvanns uran genom lakning av krossat skiffer 1965–1985 och brytningen skedde i dagbrott. Miljöriskerna vid uranbrytning är större och av en annan karaktär, än vid annan gruvdrift, då det i samband med uranbrytning uppstår stora mängder radioaktiva brytningsrester som i sin tur riskerar att sippra ut i våra vattendrag. Det skulle få oerhörda negativa konsekvenser för vår natur.

För oss är möjligheten att styra hur våra naturresurser används viktig. Detta gäller speciellt med tanke på uranets olika användningsområden, där det viktigaste användningsområdet är som kärnbränsle i kärnkraftverk, en energikälla som inte ingår i ett uthålligt energisystem. Men uranet kan också vidareförädlas för att framställa kärnvapen. En annan biprodukt i framställningen av uran för bränsle är utarmat uran som används i vapenframställning.

Västergötland är otroligt vackert och har stora naturrikedomar. Vi har en ren miljö som ger livskvalitet till länets invånare och besökare. Vi har en vacker natur som också ligger till grund för vår turistnäring, en näring som innehåller stora utvecklingsmöjligheter.

Vi vill ha en utveckling av ren och förnybar energi baserad på vind- och vågenergi samt biomassa. En ren och fin miljö att lämna över till nästkommande generationer, en ren och fin miljö som fortsätter att attrahera turister. Därför säger vi nej till uranbrytning. Vi står också bakom de krav på lokalt och regionalt inflytande över den s.k. minerallagens bestämmelser i samband med prospektering m.m. av mineraler o.dyl. som fördes fram i de motioner som vi gav stöd till i mars 2010.

Stockholm den 22 oktober 2010

Patrik Björck (S)

Carina Ohlsson (S)

Monica Green (S)

Urban Ahlin (S)