Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om enmans- och fåmansföretagens betydelse för att minska arbetslösheten och öka välfärdssatsningarna.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av ökat entreprenörskap i skolan samt samverkan mellan skolan och näringslivet.1
1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.
Efter en period av djup, global ekonomisk kris har lågkonjunkturen brutits. En klok ekonomisk svensk politik har i stor utsträckning bidragit till att vårt land klarade sig ur lågkonjunkturen betydligt bättre än övriga OECD-länder. Många av dessa länder går just nu igenom riktiga stålbad.
Det kommer dock att dröja en tid också i vårt land innan arbetslösheten minskat till acceptabla nivåer. För att kunna genomföra ett antal välfärdssatsningar ytterligare krävs det att många arbetsgivare kan återanställa och inte minst att fler av landets 430 000 enmansföretag skall ta steget att anställa sin första medarbetare.
Tack vare alliansregeringen är frågan kring en anställds sjukskrivning löst på ett tillfredsställande sätt, men det finns fortfarande hinder som borde kunna lösas upp för att möjliggöra växande företag och en mängd nya arbetstillfällen.
Det första stora steget, att våga anställa sin första medarbetare, behöver underlättas. Arbetsgivaren skall inte behöva hindras av en osäkerhet inför det ansvar, de regler samt också den ekonomiska belastning som detta skulle föra med sig. Det är ett stort steg för en företagare att anställa sin första medarbetare och det skulle krävas ytterligare insatser från samhällets sida för att förenkla för företagaren att våga ta detta, för samhället så viktiga steg. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Ungdomsarbetslösheten är en av Sveriges stora utmaningar. Regeringens insatser för att skapa en skola med fokus på kunskap och bildning är välkomna, liksom satsningarna på att höja statusen och ge utrymme för yrkesinriktade utbildningar. Sammantaget kommer detta att på sikt leda till fler välutbildade ungdomar som kan matchas med efterfrågan på arbetsmarknaden.
Det är också lika viktigt att dagens ungdomar får chansen under sin skoltid att få utbildning i entreprenörskap för att våga ta steget att bli egna företagare. Det är företagarna som skapar de nya jobben. I utbildningen är därför entreprenörskap mycket viktig och bör finnas med redan från lägre årskurser. Att redan i skolan få kunskap och färdighet om företagande kan underlätta för många att våga satsa på att bli egen företagare. Ung Företagsamhet och Snilleblixtarna har hjälpt många att just våga ta det steget.
Några av de orsaker till lågt företagande som brukar anges är bristande självförtroende och för lite kunskap och praktisk erfarenhet om hur man startar och driver eget företag. Detta är något att ta på stort allvar.
Det behövs därför mer entreprenörskap i skolan samt samverkan mellan skola och företag, och en fortsättning och utveckling av Ung Företagsamhet och Snilleblixtarna, vilket bör ges regeringen tillkänna.