Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om insatser för nya företag och jobb i Blekinge.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av satsningar på innovation och forskning i Blekinge.1
1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.
Lågkonjunkturen har slagit hårt mot Blekinge. Tusentals arbetstillfällen har försvunnit de senaste åren främst inom den traditionella industrisektorn, bilindustrin och även inom IT-sektorn och telekomindustrin.
Regeringens krissamordnare har inventerat framkomliga vägar för att vända den negativa trenden i länet. I en rapport till regeringen efterlyser man ett större engagemang och stöd från staten. Det samordnaren bland annat lyfter fram är behovet av utbildningsinsatser för att möta en kommande bred efterfrågan på personal och bättre kreditmöjligheter för företagen. Bankernas alltmer restriktiva kreditgivning skapar likviditetsproblem för livskraftiga företag, att vilket riskerar att minska tillgången till nödvändigt investeringskapital och riskerar att förvärra jobbkrisen.
Om Blekinge ska växa och utvecklas behöver det regionala näringslivet struktur förändras så att man klarar att möta globaliseringens utmaningar och möjligheter.
På kort sikt behövs fler utbildningsplatser på yrkeshögskolor för att klara omställningen på arbetsmarknaden. På längre sikt behövs investeringar i innovationer, forskning och tillgång till riskkapital för att nya företag ska växa fram. Att utveckla Blekinge Tekniska Högskolas innovations- och forskningsprogram är ett viktigt steg för att möta efterfrågan på kompetent personal inom exempelvis telekomindustrin och fordonsindustrin. Samspelet mellan näringsliv och högskola måste förstärkas för att Blekinge ska klara framtidens jobb inom bland annat fordonsindustrin. Investeringar i ny teknik och kompetenshöjande åtgärder är några exempel.
Investeringar i forskning återbetalar sig alltid i form av ökad kunskap och tillväxt i samhället. Men för att forskningen ska resultera i fler nya företag och fler arbetstillfällen behövs investeringar i kluster och stöd i form av exempelvis teknikbyar, inkubatorverksamhet och finansieringsstöd.
Mot denna bakgrund anser vi att regeringen bör se över insatserna för nya företag och jobb samt behovet av innovationer och forskning i Blekinge.