Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en effektiv konkurrens utan snedvridningar från offentlig säljverksamhet.
Med de nya reglerna i konkurrenslagen som trädde i kraft för snart ett år sedan kan en offentlig verksamhet som snedvrider eller hämmar konkurrens förbjudas att göra detta. Detta är en positiv utveckling för att skapa en effektiv konkurrens, men mer behöver göras.
Det har funnits flera fall av kommuner som begränsat konkurrensen, till exempel genom att försvåra tillgänglighet för privata aktörer till kommunalt ägd mark, kommunens stadsnät eller till att erbjuda olika tjänster i kommunala bostadshus. Det kan handla om allt från bagerier och frisörer till bredbandsleverantörer och gym som missgynnas av att motsvarande offentliga säljverksamheter hämmar eller snedvrider konkurrensen. Det bör också kommas ihåg att kommunala bolag inte nödvändigtvis behöver gå med vinst, vilket ytterligare hämmar konkurrensen. Dessutom sker det att offentliga säljverksamheter sätter underpriser som riskerar att tvinga privata verksamheter på samma marknad att slå igen.
Det kan i flera fall finnas historiska förklaringar till kommuners ägande av fastigheter och offentligt ägda företag som erbjuder olika typer av service. Dock riskerar detta att gå förbi obemärkt och upplevas som ett normaltillstånd. Det behövs därför, utöver tydliga regler som främjar en effektiv konkurrens, bättre samverkan mellan offentliga och privata aktörer samt att det offentliga kontinuerligt ser över konkurrenssituationen i vilken dess olika säljverksamheter agerar. Därför behövs en översyn av i vilken utsträckning de nya konkurrensreglerna verkligen inverkar på offentliga säljverksamheter och hur konkurrensen kan förbättras ytterligare. Möjligheten till en kontinuerlig översyn av de nya reglerna i konkurrenslagstiftningen för att se hur de faller ut i praktiken bör ses över.