Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om regional utvecklingspolitik.
Stad och land hänger ihop och därför måste regionalpolitiken hitta lösningar på såväl de snabbväxande storstädernas problem som de svåra välfärdsutmaningar som väntar många mindre regioner som tampas med kraftigt minskande befolkning, hög strukturell arbetslöshet och skev åldersstruktur.
Det finns några områden som det finns särskild anledning att framhålla. Högskolan behöver fortsätta att byggas ut och vi behöver en offensiv satsning på forskning och utveckling. Det behövs också god infrastruktur för att binda ihop landet och skapa större och mer slagkraftiga regionala arbetsmarknader.
Tillgängligheten till myndighetsutövande statliga funktioner, oavsett var man bor i landet, är också viktig. På många ställen ökar avstånden till närmaste butik, serviceställe eller mack och med dem försvinner också annan service som Apoteks- och Systembolagsutlämning.
För att ge förutsättningar för en grundläggande servicenivå med såväl drivmedel som mat och offentlig service måste vi se över möjligheterna till att stärka och hitta samarbetsformer mellan den kommersiella och offentliga servicen som ger en ökad tillgänglighet.
Vi vill se ett samhällskontrakt mellan staten och medbrogarna som garanterar tillgången till en grundläggande service när det gäller post, tele, el, IT och annan basal infrastruktur i hela landet. Statliga servicekontor bör finnas i kommunerna som representerar myndigheter som arbetsförmedling, försäkringskassa, skatteverk och polis.
De statliga aktörernas utveckling behöver samordnas men också öppna för ett fördjupat samarbete med kommuner, landsting, kooperativa och ideella verksamheter. En sådan reform kan vara ett led i arbetet med att hitta nya stödjepunkter för en bibehållen men även förbättrad service i alla delar av landet. Inrättandet av lokala medborgar- eller servicekontor är i detta sammanhang intressanta alternativ. Låt Värmland bli försöksregion med en kraftfull samordning
Det behövs också en väl sammanhållen nationell bredbandsstrategi för hela landet. Särskilt viktigt är att skapa högre överföringskapacitet och likvärdiga förutsättningar i hela landet. Det är en viktig rättvisefråga inte minst för alla småföretag; det ska inte spela roll var i landet du bedriver ditt företag
Det behövs också ett tydligt stöd till lokalt arbete med landsbygds- och byautveckling, kombinationssysselsättning, lokala initiativ till föreningsdrift, kooperation och socialt företagande.
Den värmländska basindustrins roll är av fortsatt stor betydelse. Därför behövs det strategiska branschprogram och inte minst där de regionalpolitiska aspekterna betonas särskilt. Det gäller också trähusbyggandet som har potential att växa och som exportnäring.
Jordbruk, skog, och dess förädlingsled livsmedelsindustri och skogsindustri är en viktig basnäring. De gröna näringarna betyder mycket för landsbygden och dess sysselsättning, sett i direkta termer. I Värmland svarar de gröna näringarna för mer än 16 procent av all sysselsättning.
Arbetet med att utveckla, förädla och marknadsföra svensk mat och matkultur behöver stöttas med ett särskilt branschprogram för livsmedelsindustrin. En ökad satsning från stat, landsting och kommuner för inköp av närproducerade och ekologiska livsmedel kan med fördel ske genom en mer miljöinriktad upphandling.