Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om småskalig energiproduktion och att underlätta för klusterbildning inom energisektorn.
Miljön, energianvändningen, hållbarheten kommer att öka i betydelse framöver. I Värmland finns flera framgångsrika klusterorganisationer. I Region Värmlands senaste klustermätning ingick The Paper Province, Compare, Stål & Verkstad och The Packaging Arena. Mätningen visar att fler och fler företag ser att initiativen leder till förstärkt konkurrenskraft och ökad försäljning.
Vi står inför en stor omställning av energiförsörjningen och en del av lösningen på denna problematik ligger både i ny miljövänlig energiproduktion och i nya produkter med lägre energiförbrukning. Häri ser vi också framtida nya jobb. Klusterbildning kan vara ett viktigt redskap för att öka tillväxttakten inom energisektorn. Att också knyta företagen närmare högskolor och universitet kan ytterligare förbättra möjligheterna till nya innovationer och stärkt konkurrenskraft.
Det finns idag flera sätt att tillverka energi, allt från solpaneler, wave-roller, vattenkraft och vindkraft. Solcellspaneler och vattenkraft i mindre skala är väl de som är direkt tillämpliga i dagsläget. Det kommer säkert att i en snar framtid finnas mindre vindkraftverk för den som vill producera egen miljövänlig el. I framtiden kommer mindre, billigare anläggningar och utvecklingen går snabbt. Det finns även försök med ”fjärrvärmepannor” för bruk i egna hem, kooperativ, bostadsrättsföreningar med mera.För närvarande sätter svensk lagstiftning stopp för enskilda att producera sin egen el. I andra länder, till exempel Tyskland, är det lagligt att producera egen el och leverera in överskottet i det lokala nätet. Överskottet kan sedan fås tillbaka vid behov, eller så får den som levererar elen betalt efter en fastställd prislista. Solcellspaneler ger mer energi under sommaren än vad den enskilde har behov av. I dag går det inte att ta tillvara på denna överskottsenergi
Vi vill också påskynda utvecklingen för en kraftig expansion av biogasproduktionen. Sverige har hittills räknats som ledande vad gäller rening av biogas för fordonskvalitet och vi ska behålla den tätpositionen. Det finns stort behov av prototypanläggningar och stöd till utveckling av småskaliga anläggningar.
Behovet av distributionskanaler från en gårdsbaserad produktion, materialutveckling, standardisering och tekniska systemlösningar är stort. Det behövs också en intensifierad forskning och införandet av lokala kunskapscentrum.