Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en definition av sociala företag.
Alliansen har som mål att integrera människor som står utanför arbetsmarknaden och att söka olika lösningar som passar olika individer. Ett inkluderande förhållningssätt till människor som idag står utanför arbetsmarknaden innebär på sikt också tillväxt – både för ekonomin och för de berörda människorna.
Sociala företag är företag som driver näringsverksamhet. Företaget sköts i huvudsak av personer som av olika skäl har svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden. Tanken med arbetet i sociala företag är att det ska organiseras så att var och en kan arbeta 100 procent av sin egen förmåga. Översatt i vanlig arbetstid kan det innebära både 40 timmars arbetsvecka och 10. Idag finns cirka 200 sociala företag i Sverige som sysselsätter ungefär 5 000 personer och som är verksamma inom olika områden som hushållsnära tjänster, konferensservice, hantverk och byggverksamhet. Företagen varierar i storlek.
Alliansen har fattat flera beslut i syfte att öka kunskapen om de sociala företagens betydelse och potential när det gäller rehabilitering och sysselsättning. Arbetsförmedling och försäkringskassa har ett uppdrag om en tvåårig försöksverksamhet med upphandling av alternativa insatser för långtidssjukskrivna, där sociala företag särskilt lyfts fram. En handlingsplan för sociala företag är också aktuell. Det finns således redan ett starkt intresse från regeringen att utveckla och stödja sociala företag.
I Sverige saknas en lagstiftning eller reglering för sociala företag, något som finns i flera andra länder i Europa – exempelvis Storbritannien eller Italien. Det behövs en tydlig definition om vad som bör, kan och ska ingå i begreppet sociala företag. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.