Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om IFS och NRC.
Nyföretagandet och stödet till nystartade företag är en viktig del i den nationella näringspolitiken. De traditionella insatser som genomförs för att stödja nyföretagandet är viktiga, men utvärderingar har visat att de inte alltid har bästa möjlighet att ta tillvara alla gruppers förutsättningar till företagande. Såväl kvinnor som personer med invandrarbakgrund är underrepresenterade bland företagarna, och det är uppenbart att det behövs särskilda insatser för att såväl rådgivning som tillgång till riskkapital ska kunna ges på lika grunder till personer som bär på en företagsidé.
IFS – Internationella Företagarföreningen i Sverige har arbetat framgångsrikt med att öka företagandet bland invandrargrupper, samt generellt gjort insatser för att förbättra förutsättningar för personer med utländsk bakgrund att starta och driva företag. I samarbete med Almi har IFS rådgivning kunnat utveckla sin verksamhet i hela landet och bidra till att stärka Almis förutsättningar att få fler engagerade i att utveckla och starta nya företag. För att uppmärksamma och stödja framgångsrika invandrarföretagare har IFS instiftat priset Årets Nybyggare som årligen delas ut. En nog så viktig insats för att inspirera fler till att våga ta steget till eget företagande.
NRC – Nationellt Resurscentrum för kvinnor, som numera heter Winnet, har under över ett decennium framgångsrikt stöttat kvinnors företagande. Inte minst har organisationen uppmärksammat den diskriminering som kvinnligt företagande möter – i form av sämre förutsättningar till rådgivning, riskkapital och support. Genom nätverk i hela landet har organisationen bidragit till att stärka kvinnors företagande och verka för att allas erfarenhet och kompetens tas tillvara.
Både IFS och NRC (Winnet) är exempel på organisationer där nätverk av starkt engagerade eldsjälar kunnat bidra till att öka företagandet i Sverige. Dessvärre har finansieringen av verksamheterna varit allt annan än stabil. Projektmedel, tillfälliga satsningar och oklara besked från statsmakterna om kommande budgetmedel har skapat en situation där organisationerna ibland tvingas ägna en hel del tid åt att säkra framtida finansiering istället för att fokusera på huvuduppdraget.
Det råder ingen tvekan om att insatserna som görs varit både framgångsrika och viktiga för Sverige – något som inte minst ett flertal utvärderingar tydligt påvisar. Det är därför angeläget att mer långsiktigt säkra finansieringen av organisationernas verksamhet. En översyn bör genomföras i syfte att säkra långsiktiga och stabila anslag för verksamheten. Låt inte kortsiktig budgetsnålhet leda till att gedigen kompetens om nyföretagandets villkor går förlorad!