Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stödja etableringen av kreditgarantiföreningar.
Småföretagen, det vill säga företag med färre än 50 anställda, omfattar över 99 procent av alla företag i Sverige och dominerar samtliga branscher.
Tillgången till finansiering är en viktig aspekt för att främja entreprenör-skap. Små och medelstora företag behöver pengar för att starta, växa och förändras. Ett växande problem för många små och mindre företag är tillgång till kapital för utveckling. Förändringar i förmånsrättslagen har försämrat lånemöjligheten för många småföretag. Detta har särskilt uppmärksammats i inlandet då bankernas värdering av säkerheter försämrat företagens lånemöjligheter. Detta är ett allvarligt problem, särskilt nu när stora grupper av företagare födda på 40-talet är på väg att bli pensionärer. Svårigheten med banklån försämrar möjligheterna för någon att ta över företagen vid generationsväxlingen.
Tillgången till riskkapital lyfts ofta fram som en förutsättning för entreprenörskap. Om vi definierar riskkapital som lika med delägarkapital eller aktiekapital innebär det dock att den som går in med kapital i ett litet företag snabbt blir huvudägare. En företagare som har ett aktiekapital på 100 000 kronor blir i praktiken av med ”sitt företag” om en utomstående aktör går in med nytt kapital i företaget. Det vill inte de flesta företagare. Det är ju deras livs idé de skapat med företaget.
Det är därför det är så viktigt att det finns bra lånemöjligheter även för små företag.
Med det regelverk som i dag styr bankernas bedömningar är det ibland svårt att klara möjligheten att via banklån finansiera företagen full ut. En väg att förbättra lånemöjligheten för företagen är att stödja utvecklingen och uppbyggnaden av kreditgarantiföreningar. Det är en global idé för lokal nytta.
Runt om i landet har kreditgarantiföreningar etablerats. Kreditgarantiföreningarnas syfte är att genom kreditgarantier, rådgivning och mentorskap stärka framförallt de små och medelstora företagen. Målet för föreningarna är att fungera som ett stödsystem och grundar sig på ett helhetsperspektiv där man bygger upp ett kompetensnätverk runt företagaren med bland annat mentorskap och rådgivning och där kreditgarantin är en viktig del.
Kreditgarantiföreningarna har ett väl utvecklat system för att hantera och begränsa riskerna av sitt engagemang. Under hela processen genomförs analyser och man har en nära och kontinuerlig uppföljning med kredittagaren.
Kreditgarantiföreningarna arbetar med ett lokalt kapital, och ofta är det fackliga organisationer, banker, kommuner och privatpersoner som valt att gå in med insatser i föreningarna. Vad gäller kommunerna finns det i dag en diskussion huruvida man kan gå in med kapital eller ej, och besluten har i några kommuner överklagats.
Elva regionala kreditgarantiföreningar samt en branschspecifik förening har haft en operativ verksamhet, det vill säga har beviljat och ställt ut garantier för lån. På grund av otillräckliga resurser är flera för närvarande under avveckling. Dessa föreningar ingår i Kreditgarantiförening Sverige, SKGF. Hittills har cirka 200 företag fått garantier beviljade och utställda. Övre Norrlands kreditgarantiförening har en egen modell för verksamheten men är inte medlem i SKGF.
Genom Nuteks program för kreditgarantiföreningar har flertalet av föreningarna haft ett stöd för att starta verksamheten. Processen att nå en etablering av verksamheten tar dock tid och flera föreningar har i dag stora problem att klara uppställda mål p.g.a. bristande resurser.
Sverige bör därför främja etableringen av kreditgarantiföreningar i hela landet.