Motion till riksdagen
2010/11:N263
av Johan Forssell och Margareta Cederfelt (M)

Arbetet med regelförenklingar


m1830

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fler regelförenklingar för Sveriges företag.

Motivering

De svenska småföretagen är ryggraden i det svenska näringslivet. Av Sveriges företag har 99 procent under 50 anställda. Många av dem består av enbart någon eller några personer.

Samtidigt står Sverige inför en kännbar demografisk utmaning. Ett viktigt svar på hur jobben ska bli fler är att bättre ta tillvara den stora potential som finns i att få fler småföretag att starta och utvecklas i Sverige. Vårt land behöver fler entreprenörer och fler människor som vågar förverkliga sina idéer.

Många saker är viktiga för att skapa ett klimat som uppmuntrar till entreprenörskap och nytänkande. Ett utbildningssystem av hög kvalitet, bättre matchning på arbetsmarknaden och att göra det mer lönsamt att arbeta, är alla betydelsefulla pusselbitar.

Det måste också vara lätt att driva företag. Ingen entreprenör vill tyngas av onödigt pappersjobb. Det är viktigt att den administration som statens regler för företag leder till inte blir för dyr eller tar för lång tid. När man frågar företagare vilka frågor som är mest prioriterade för att förbättra företagsklimatet i Sverige kommer önskan att minska regelbördan högt upp på agendan.

Att minska regelbördan för våra företag skulle ha flera positiva effekter. Genom minskade kostnader skulle de svenska företagens konkurrenskraft öka, mer resurser skulle kunna läggas på att anställa och produktiviteten skulle öka.

En internationell jämförelse visar att Sverige står sig väl i en jämförelse med andra länders administrativa kostnader för statliga regler. Detta betyder dock inte att vi kan luta oss tillbaka och vara nöjda med den rådande situationen. Tillväxtverket, som följer upp arbetet för regelförenklingar, uppskattade 2006 att företagens totala administrativa kostnader uppgick till ca 96,5 miljarder kronor. Under den förra mandatperioden minskade kostnaderna med 7,3 procent eller 7 miljarder kronor.

Resultatet visar att det inte är helt lätt att ta itu med frågan trots höga ambitioner. Grundliga konsekvensanalyser måste genomföras för att kunna se vilka effekter olika regelförenklingar får. Dessutom kan det i flera fall vara berättigat att förtydliga gamla regler och lägga till nya för att till exempel komma åt svartarbete.

Inte desto mindre måste vi fortsätta att prioritera arbetet med mer regelförenklingar. Viktiga konkreta åtgärder som skulle göra en stor skillnad för svenska småföretag är bland annat att förenkla processen för uppgiftslämnande från företag till myndigheter, ytterligare förenkla deklarationen för företag och förkorta och förtydliga handläggningstider för tillstånd hos statliga myndigheter.

Stockholm den 21 oktober 2010

Johan Forssell (M)

Margareta Cederfelt (M)