Motion till riksdagen
2010/11:N254
av Katarina Brännström (M)

Avskaffande av elmätarmonopolet


m1058

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att elmätarmonopolet bör avskaffas.

Motivering

Som det ser ut i svensk lagstiftning idag har elnätsbolagen monopol på att mäta förbrukningen av el. Detta gör att många känner sig osäkra på vad de betalar för och att kunder lätt kan känna sig lurade av avgifter som vävs in i olika tekniska formuleringar. Efter en rättsprocess mellan elnätsbolagen och Energimarknadsinspektionen (EI) fick kunderna tillbaka 140 miljoner kronor Detta öppnar upp för fler frågande kunder, – kan de lita på att de inte betalar för mycket till elnätsbolagen?

Enligt den nuvarande ellagen är det enbart elnätsbolagen som har ansvaret för mätningen. Elnätsbolagen läser av mätarna en gång per månad och skickar uppgifterna till elleverantören som sedan skickar räkning till kunden, i förenklade ordalag. Dessutom skickar elnätsbolagen en faktura till kunden för elnätavgiften. Metoden ger ingen stimulans för att spara el eller göra elen billigare, något som ligger i kundernas intresse.

För att göra en jämförelse: I Tyskland är monopolet på elmätare borta. Där är det kunden som får ta eget ansvar och installera en mätare, som ingår i bostadens elinstallation. Man äger sin egen mätare och slipper oroa sig för att elbolaget inte sköter avläsningen som det ska. Värdena samlas in via nätet och det är enkelt att ha koll på sin egen elförbrukning.

Här i Sverige ställer sig nätföretagen inte positiva till att släppa detta elmätarmonopol. Tyvärr ser många mer till bolagens bästa i stället för att se kundens behov och önskemål. Detta gäller ofta de lokala nätbolagen som ägs av kommunerna och där lokala kommunpolitiker sitter i styrelserna.

Nätavgifterna har höjts regelbundet och det kan skilja många tusen kronor mellan olika elnätsbolags avgifter. Men eftersom kunder inte kan byta bolag upplevs monopolet som orättvist. De stora bolagen är oftast mycket dyrare än små bolag. Alla kunder i ett bolag betalar samma avgift var man än bor, och då mycket nät har lagts i landsbygd där det är dyrt att distribuera el missgynnas de stora bolagens kunder. Detta är inte ett rättvist system.

Det är dags att vi ser över elmätarmonopolet och ellagen, som styr elnätsmarknaden och därmed skapar brist på konkurrens och valfrihet.

Stockholm den 25 oktober 2010

Katarina Brännström (M)