Motion till riksdagen
2010/11:N251
av Katarina Brännström (M)

Regionalpolitik med utbildning, forskning och samverkan


m1192

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lyfta fram den regionala tillväxtpolitiken – det är en framtidsfråga för hela Sverige.

Motivering

Sverige drabbades nyligen av den svåra globala finanskrisen samtidigt med en lågkonjunktur. Problemen var ytterst kännbara för de allra flesta, för företag, lärosäten och offentlig sektor. Men det vi kunde lära oss av krisen är att där det nationella och regionala samarbetet fungerade fick vi mycket goda resultat – de svåra tiderna till trots. Där samverkan mellan olika departement och mellan den nationella och regionala nivån fungerade, där fann man lösningar.

Som det ser ut idag har vi i Sverige en av de absolut största geografiska koncentrationerna av BNP i västvärlden, där de tre storstadslänen står för närmare 60 procent av BNP – men på bekostnad av de mindre regionerna. Sverige står inför många utmaningar för att kunna fortsätta att utvecklas positivt. Regioners tillväxt, även de mindres, är till gagn för hela landet. Och för att skapa regional tillväxt krävs att regionala aktörer, både offentliga och privata, agerar samlat och kraftfullt. Ofta saknas det tyvärr resurser till de samordningsansvariga på regional nivå och de nationella resurserna är sällan koordinerade. Någon inom Regeringskansliet som ansvarar för den regionala utvecklingen och har till uppgift att samordna olika departements regionala satsningar är därför önskvärt.

Högskolorna och universiteten spelar en viktig roll i detta sammanhang. De bidrar på ett avgörande sätt till ökningen av kunskapsnivån i regionen och de tillgodoser det regionala kompetensbehovet av arbetskraft med högre utbildning. Något som är nödvändigt för framtida konkurrens från andra länder. Ett exempel kan ges: samarbetet mellan de två lärosätena i Kronobergs län respektive i Kalmar län som resulterat i Linnéuniversitetet.

Varje krona som satsas på forskning, i syfte att stärka det regionala näringslivets samverkan med lärosätena är väl investerade pengar. Det är en satsning som samtidigt kan leda till nya jobb. Ett starkare samarbete mellan Närings- och Utbildningsdepartementen inom utbildnings- och forskningsfrågor kan vara en del i en sådan satsning. En annan är en nationell forskningsresurs som de regionala samordningsorganen får i uppdrag att fördela för att skapa regional tillväxt.

Regional tillväxt, framför allt utanför storstadsregionerna, är nyckeln till framtida utveckling. För att engagera alla samhällsdelar, såväl näringsliv som det offentliga, krävs både nationellt och regionalt ansvar och samordning.

Stockholm den 25 oktober 2010

Katarina Brännström (M)