Motion till riksdagen
2010/11:N233
av Kent Persson m.fl. (V)

Statligt moratorium


V264

1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett moratorium för statliga utförsäljningar.

2 Inledning

Den globala ekonomin ser inte likadan ut nu som innan den globala finanskrisen. Asiens betydelse för världsekonomin har ökat. Kvartalsekonomin ifrågasätts mer än tidigare. Den statliga kapitalismen har ökat i styrka. (The end of the free market – Who wins the war between states and corporations/Ian Bremmer).

Den nuvarande regeringen har uppmärksammat en del av de nya tendenserna och försöker orientera sig i terrängen. En del har dock gått dem spårlöst förbi. Vi misstänker att det beror på de ideologiska skygglapparna. Mantrat som upprepas är: staten skall inte driva företag.

Nu visar det sig att detta mantra inte är många andra staters åsikt. Dessa är flitigt ute och köper upp eller köper in sig i bolag i andra länder, så även i Sverige. Vänsterpartiet anser att suveräna stater har all rätt i världen att skydda vissa nationella tillgångar. Vänsterpartiet är för ekonomisk demokrati och att de arbetande människorna får mer makt över produktion och företag, och vi vill öka det gemensamma ägandet. Vi tror dock inte på en enda form för ägandet. Det statliga ägandet utgör en av flera olika ägandeformer. Grunden för det statliga ägandet bör vara samhällsintresset. Statligt ägande innebär att det i sista hand är folkvalda företrädare som har inflytandet och bestämmanderätten.

3 Hur ser det ut i Sverige?

3.1 Förra mandatperioden

3.2 Nu och tidigare

3.3 Andra offentliga ägare som släpper in andra staters statliga bolag

4 Återförstatligandet pågår för fullt – men det är andra staters bolag som agerar i Sverige

Sverige förlorar inte bara finansiellt på de här utförsäljningarna genom att utdelningar från både helstatliga och delstatliga företag försvinner – det är även makt över avgörande samhällsnytta och makt över en del av våra vardagliga produkter och tjänster, som krediter, telefon och el, som istället hamnar i andra staters bolags händer. Staten avväpnar sig viktiga maktpolitiska instrument som kan vara väl så viktiga i den hårdnande globala konkurrensen. Finland och Frankrike har förstått det.

EU-kommissionen har också upptäckt att det inte räcker med öppna gränser och att lyssna till den globala finansmarknaden. ”Kommissionens rådgivande organ European Corporate Governance Forum arbetar numera aktivt med frågan hur EU ska skapa en kritisk massa av institutionella placerare som tar ett långsiktigt ägaransvar i det europeiska näringslivet” (DI 5.10.2010). Institutionella ägare med långsiktigt ägaransvar. Låter inte det som ett statligt företag?

5 Moratorium

Den nuvarande regeringen måste ta ett steg tillbaka, stoppa utförsäljningarna, analysera situationen och inse att världen efter den globala krisen kommer att se annorlunda ut inom denna sektor. Under tiden regeringen tänker om behövs ett moratorium vad gäller utförsäljningar och minskat ägande i statliga företag. Sverige kan inte ha om inte en kvartalskapitalism så ändå en mandatperiodskapitalism när det gäller Sveriges, under stor möda uppbyggda, nationalegendomar.

Stockholm den 18 oktober 2010

Kent Persson (V)

Torbjörn Björlund (V)

Jens Holm (V)

Siv Holma (V)

Hans Linde (V)

Jonas Sjöstedt (V)