Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att näringslivet ska kunna få konkurrensfördelar mot exportmarknaden.
Kronobergs näringsliv domineras av exportinriktad tillverkningsindustri. En relativt stor andel av befolkningen arbetar i världsledande företag som Ikea, Volvo, Cargotec (f.d. Kalmar Industries), VME och Nibe.
Det har bland annat lett till att Kronoberg drabbats hårt av lågkonjunkturen och jobbkrisen. Nu visar prognoserna framöver att fler företag har fått ökad orderingång men fortfarande finns behov av riktade insatser. Trä-, glas- och fordonsindustrin har drabbats av stora neddragningar, vilket också påverkat den småskaliga tillverkningsindustrin, som i hög grad är beroende av de större företagen.
Den negativa utvecklingen har lett till en dramatisk ökning av arbetslösheten. De samordnare som tillsattes har nu upphört med sitt arbete men behoven kvarstår inte minst vad gäller kompetenshöjande insatser för att klara den globala konkurrensen.
Samordnarna för Kronoberg har inventerat vilka behov av insatser som behövs för att näringslivet ska ta fart och hjulen börja snurra. I Framtid Kronoberg finns förslag på investeringar i utbildning och arbetsmarknadsåtgärder samt behovet av forskning och utveckling. Det finns också ett behov av att bredda näringslivet så att länet har fler ben att stå på för att i framtiden inte vara lika sårbart och för att näringslivet idag är präglat av mansdominerade arbetsplatser. Det finns en stor enighet bland branschfolk och fackföreningar som stöder samordnarens förslag. Många åtgärder är brådskande.
Det vi nu kan konstatera är att regeringen gör ytterst lite. De har inte hörsammat samordnarnas förslag, vilket är förödande. Det behövs åtgärder för att näringslivet i regionen ska få konkurrensfördelar, inte minst mot exportmarknaden.