Motion till riksdagen
2010/11:N201
av Kenneth Johansson (C)

Fjällpaket Dalarna – en utvecklingsmodell för tillväxt


c301

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Fjällpaket Dalarna bör stödjas och närmare följas som en nydanande och samordnande utvecklingsmodell för tillväxt.

Motivering

I Dalafjällen finns idag drygt 100 000 bäddar för besökare, och Dalafjällen utgör norra Europas största vinterdestination. Enligt underlag som tagits fram av Region Dalarna ligger turistföretagens utbyggnadsplaner i Dalafjällen på ytterligare 27 000 bäddar de närmaste 8–10 åren, vilket enligt turismens tumregler innebär ca 2 000 nya jobb. Detta kan också ses i samband med att 75 % av landets totala investeringar i skidanläggningar under 2009 enligt SLAO ägde rum just i Dalarna.

Den senaste säsongen i Dalafjällen var i antal skiddagar och i företagens omsättning den bästa någonsin och överträffade då det som tidigare var den bästa säsongen dittills – den året innan. Samtidigt sker nu omfattande insatser för förlängning av vintersäsongen och för en utvecklad barmarkssäsong där öppnandet av anläggningen Experium i Sälen var ett landmärke.

För att den utveckling som redan ägt rum i Dalafjällen ska kunna säkras och för att företagens investeringsplaner ska förverkligas pågår nu ett arbete med att samla de offentliga aktörerna och insatserna. Ett gemensamt och gränsöverskridande samarbete mellan lokal, regional och nationell nivå sker runt alla de förutsättningsgivande insatser som krävs och som behärskas av olika offentliga aktörer på olika nivåer. Det är en utvecklingsmodell som i Sverige till viss del kunnat ses i samband med kriser av olika slag men aldrig när raka motsatsen gällt.

Region Dalarna har etablerat Fjällpaket Dalarna där de och de direkt berörda kommunerna, länsstyrelsen, Trafikverket och Tillväxtverket ingår för att i samverkan med turistnäringen diskutera, lägga fast och genomföra insatser som behövs och prioriteras samt etablera det samarbete som då krävs inom olika insatsområden. Inom det samordnade arbetet återfinns kompetensförsörjning, bostäder, lokal infrastruktur, utbyggnad av el, VA och värme men också sådant som nya utvecklade samverkans- och prövningsprocesser för miljö- och naturområdet. Här ligger även insatser för utvecklad marknadsföring och försäljning på nätet, affärsutveckling för små- och medelstora turistföretag samt nya utbildningsinsatser på gymnasie- och högskolenivå. Inte minst viktiga är också en förbättrad tillgänglighet till Dalafjällen för besökare och varor med insatser inom infrastruktur, kollektivtrafik, en möjlig destinationsflygplats i Sälen samt förbättrade regionala och lokala transferlösningar för tåg, flyg och buss. Alltså allt sammantaget är Fjällpaket Dalarna ett omfattande arbete, men också en ny utvecklingsmodell, för Dalafjällen och därmed för tillväxten i norra Dalarna.

Jag anser att kommande effekter av Fjällpaket Dalarna som en nydanande utvecklingsmodell bör vara av intresse att närmare följa och analysera inom Verket för tillväxtanalys. På samma sätt bör denna typ av upplägg vara av direkt intresse för andra nationella myndigheter som arbetsförmedling och skolmyndigheter. De skulle kunna bidra med kunskap och riktade insatser för att bli en del av det totala utvecklingsarbetet för tillväxt och i detta fall för Dalafjällens ytterst starka besöksnäring som en utvecklingsmotor för norra Dalarna. Det bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 13 oktober 2010

Kenneth Johansson (C)