Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en snabb hantering och en fungerande samordning mellan berörda myndigheter så att björnkött från Sverige åter kan komma ut på marknaden.
Ökad björnstam och högre avskjutning kräver nya sätt att ta till vara björnen på ett effektivt och säkert sätt. Informationsbrist och tolkningsmissar av lagen och dålig samordning mellan myndigheter leder till förstört björnkött, och kan förvandla björnjakten till en dyr affär för jägaren och livsmedelsproducenterna.
Reglerna kring björnjakten är grannlaga. En skjuten björn måste tas omhand av slakteriet omgående. Det är ett djur som inte tål värme, köttet förstörs snabbt. Björnen måste enligt lagen ha pälsen kvar när det kommer till slakteriet, annars kan den inte säljas.
Det har blivit helt omöjligt att ta hand om och vidareförädla björn. Det har hänt vid ett flertal tillfällen att björnar blivit felbehandlade och köttet förstörts. Det är inte jägarens fel, utan beror på kunskapsbrister i allmänhet, inte minst hos Livsmedelsverket, Jordbruksverket och länsstyrelsens kontrollanter.
När björnen är skjuten är det bråttom om den ska gå att ta om hand på ett livsmedelsriktigt sätt. När lagen om att björnskinnet måste vara kvar på djuret instiftades uppstod nya problem.
Kedjan från skjuten björn till livsmedel blev så lång att den inte går att hantera med nuvarande stelbenthet från de berörda myndigheterna. Det kan idag ta upp till tre veckor att få alla tillstånd och intyg utfärdade, och i och med att köttet inte får frysas innan det besiktigats och alla prover är tagna så är köttet redan förstört för länge sedan när tillstånden är klara.
Det borde vara möjligt att en myndighet får huvudansvaret och att en första besiktning av björnen får ske på godkänt slakteri i kylrum.