Motion till riksdagen
2010/11:MJ357
av Mikael Oscarsson (KD)

Bekämpning av mygg i nedre Dalälven


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om femåriga tillstånd för myggbekämpning i områden drabbade av massförekomst av mygg.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om generellt godkännande av Bti (VectoBac G).

Motivering

Det behövs ett politiskt helhetsansvar kring myggproblematiken i nedre Dalälvsområdet. Ansvaret är inte enbart regionalt utan även nationellt, då sticticus-myggan nu sprids till andra delar av landet i ökande utsträckning.

Det uppdrag som regeringen gett till Länsstyrelsen i Gävleborgs län, om att samordna insatserna med övriga berörda länsstyrelser, kommuner och aktörer, är ett led i detta nationella ansvar. Det uppdrag Naturvårdsverket fått av regeringen gällande problemidentifiering kring massförekomsten av stickmygg i området spelar också roll. Dock är det märkligt att det åter ska läggas resurser på att utvärdera effekterna av bekämpningen med det biologiska bekämpningsmedlet Bti (Vectobac G), då det redan är bevisat vara ofarligt – för alla utom myggen. Det godkännande Kemikalieinspektionen fattat beslut om är ett slag i luften då det endast gäller småskalig bekämpning, och det i princip vid all bekämpning även fortsatt kommer att krävas ett tillståndsförfarande.

Myggbekämpning i nedre Dalälven var framgångsrik under sommaren 2010. Till skillnad från förra sommaren kunde människor vistas ute i år. På längre sikt är dock situationen inte helt betryggande, då det nuvarande tillståndsförfarandet kring Bti (Vectobac G) har beklagliga begränsningar. Sannolikt fortsätter tillstånden bara gälla ett visst antal bekämpningstillfällen, även om fler skulle behövas. Ansökningsförfarandet fortsätter att vara på årsbasis. År 2009 överklagade just Naturvårdsverket – den myndighet som nu fått ett av de ovan nämnda regeringsuppdragen – bekämpning i naturreservaten och fördröjde insatserna i flera veckor. Påföljden blev att folk inte kunde vistas ute under stora delar av sommaren, boskapen led och turismföretag fick stänga.

Jag menar att tillståndet borde vara åtminstone femårigt och bekämpningar kunna sättas in som vore det fråga om brand – det vill säga omgående vid behov och utan att yttrande först ska inhämtas från alla berörda myndigheter och instanser. Självklart borde även Bti (Vectobac G) godkännas av Kemikalieinspektionen på mer generell basis för den typ av bekämpning som krävs i nedre Dalälvsområdet – något som tycks vara självklart i andra länder som använder sig av det.

Stockholm den 21 oktober 2010

Mikael Oscarsson (KD)