Motion till riksdagen
2010/11:MJ354
av Tomas Eneroth m.fl. (S)

Vildsvin


s28056

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör utforma en ny förvaltningsplan för vildsvin i syfte att begränsa stammens storlek.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vildsvinsfällor.

Motivering

Idag beräknar man att den svenska vildsvinsstammen är cirka 150 000 djur. Om inget görs för att drastiskt minska stammen så räknar man med att den kan öka med det dubbla inom tre år. Det som för tio år sedan sågs som ett intressant tillskott inte minst för jaktintresserade har på senare år kommit att bli ett allt större problem – inte minst på landsbygden. Vildsvinet är allätare, och med sitt spetsiga tryne och sina kraftiga betar bökar det omkring i jorden på jakt efter något ätbart. Det leder allt oftare till skador på såväl träd som grödor och det har uppstått en allt större intressekonflikt mellan målet att bevara vildsvinsstammen och att bedriva skogs- och jordbruk.

Vildsvinen är skygga och visar sig sällan i dagsljus, vilket leder till att det är svårt att bedriva jakt. Då det saknats vildsvin i Sverige de senaste tvåhundra åren har kunskapen om hur jakt på vildsvin bedrivs avtagit, vilket spelar roll för såväl jägare som hundar. Därför är det ett samhällsintresse att kunskapen om hur jakten bedrivs och vilka hundraser som är lämpliga ökar. Via de olika studieförbunden bör staten på olika sätt stödja en studiesatsning.

Då vildsvinen också är en trafikfara och suggan blir oerhört aggressiv om hennes kultingar skadas är det viktigt att det finns kunskap om hur man går till väga om man kört på ett eller flera vildsvin. Statistik från Nationella viltolycksrådet visar på en drastisk ökning – 55 procent – av antalet trafikolyckor med vildsvin det senaste året, främst i Skåne och Kronobergs län, men även i Sörmlands län. Viltolyckorna ökade med 15 procent första halvåret 2009 jämfört med första halvåret 2008. Varje år inträffar cirka 2 000 olyckor där vildsvin är inblandade.

Det är ofrånkomligt att vi, naturligtvis inom vida ramar, måste diskutera hur stora viltstammar vi ska ha och de konflikter som kan uppstå med exempelvis jordbruket eller skogsägare. Vi gör det när det gäller bland annat varg och björn. Vi har lagt fast en politik som innebär att det behövs riktlinjer för hur stor rovdjursstammen ska vara mot bakgrund av de problem rovdjuren anses orsaka för människan. Då borde rimligtvis samma resonemang gälla vildsvin när vi nu kan konstatera att stammen ökar kraftigt.

Naturvårdsverket avlämnade 2008 en rapport till regeringen med en rad förslag till åtgärder inom ramen för en ny vildsvinsförvaltning. I rapporten finns konkreta förslag för att minska tillväxten av vildsvinsstammen genom ökat jakttryck mot delar av populationen, förändringar i utfodring och förändring av förvaltningen, men också uppdrag till jägarnas organisationer att arbeta för en utveckling av jaktmetoderna. Det behövs lokalt anpassade samverkansformer mellan jägare, markägare och arrendatorer. Vildsvinen kräver insatser året runt.

Överutfodring på vintern är förödande eftersom djuren då blir könsmogna tidigare än normalt och reproduktionsförmågan höjs till en icke naturlig nivå. Naturvårdsverket vill nu testa olika metoder. Det är bra men otillräckligt. 2 miljoner kronor har avsatts för att testa olika fällor. Under 1 år skall 8 olika fällor testas, men testverksamheten är tidsödande och de nyutvecklade fällor som tagits fram har ännu inte godkänts. Regeringen bör ta initiativ till att påskynda den prövning som sker i syfte att öka möjligheterna att använda nya, säkrare och effektivare fällor.

Naturvårdsverket har tagit fram ett förslag till förvaltningsplan för vildsvin i maj 2010, som ska ligga till grund för de beslut som ska fattas i den regionala förvaltningsmodellen. Men det är också nödvändigt att regeringen utformar en långsiktigt hållbar vildsvinsförvaltning i syfte att begränsa vildsvinsstammens storlek.

Stockholm den 22 oktober 2010

Tomas Eneroth (S)

Carina Adolfsson Elgestam (S)

Clas-Göran Carlsson (S)