Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka i en riktning som underlättar för ett framtida balanserat bestånd av sälar i Östersjön.
Beståndet av gråsäl i Östersjön har under senare år ökat markant och beräkning av forskare inom området indikerar på att det finns minst 30 000 sälar i Östersjön. Betydelsen av den skada som dessa till synes oskyldiga djur innebär för fiskenäringen skall inte underskattas. Bara fiskslamsor, sönderrivna nät och fiskhuvuden finns kvar där sälen gjort ett besök. För en person som inte direkt upplever skadepåverkan ter det sig omöjligt att se dess konsekvenser.
Våra fiskare arbetar idag under hårt tryck. Hård konkurrens och tuffa villkor gör ofta att verksamheten inte tål extra påfrestningar. När det gäller sälen och dess inverkan på fisket är den tydlig. Antalet sälar är ett stort problem. Yrkesfiskare som drabbats av skador på fångst eller redskap kan ansöka om tillstånd från Naturvårdsverket att få jaga från båt. En långsam process som tar både tid och resurser i anspråk. För att genomföra åtgärder som leder till en smidigare hantering, krävs en mer flexibel attityd som tar hänsyn till såväl aktörer inom fiskebranschen som sälarna. Ambitionen måste vara att finna en rimlig balans grundad i långsiktiga och hållbara förhållningssätt.
En konkret åtgärd vore att ändra tillåtna vapen som får användas vid vapenjakt från enbart klass-1-vapen, till att även inkludera hagelvapen. Den typen av justering skulle underlätta vid jakt från båt. Även byråkratin utgör i sammanhanget ett problem. Rapporteringsplikten är sådan idag att varje djur som landas skall skickas till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. En orimlig arbetsbörda skapas. Denna kan dock enkelt avhjälpas genom att en blankett skickas till länsstyrelsen och att del av djuret hålls i lämpligt förvar en tid om länsstyrelsen vill kontrollera.
Det är dessutom viktigt att understryka att en ändring av skyddsjakten till att även tillåta jakt från båt, samt en lättnad på landningskravet vore att eftersträva.
Att vi gemensamt verkar för en riktning där näringsidkare inom fiskebranschen ges en större auktoritet att sträva mot ett mer balanserat sälbestånd är till gagn för alla.