Motion till riksdagen
2010/11:MJ256
av Christian Holm (M)

Fortsatt reformering av strandskyddet


m1256

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en fortsatt reformering av strandskyddet där de tre stora sjöarna inte undantas från lättnaderna i strandskyddet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en fortsatt reformering av strandskyddet där den nuvarande regeln om att det inte får byggas närmare än 100 meter från strandkanten bör kunna frångås.

Motivering

Reformeringen av strandskyddet är positiv och har skapat många möjligheter. Vi har ett land som är rikt på kust- och naturområden. Detta ska vi naturligtvis ta tillvara både ur naturskyddssynpunkt och för att vidareutveckla vår landsbygd. Reformeringen av strandskyddet innebär att man nu tar hänsyn till de förutsättningar som finns för denna utveckling. Att kommunerna själva får mer inflytande över den lokala miljön är också ett viktigt steg mot ett mer flexibelt regelverk.

Dispens för strandskydd kan komma att betyda mycket för landsbygdsområden där det finns gott om strand men brist på invånare. Att kunna erbjuda strandnära tomter för bebyggelse betyder mycket för ortens möjlighet till tillväxt. Därför är det tråkigt i sammanhanget att det införts begränsningar för lättnader i strandskyddet beträffande de tre stora sjöarna.

I exempelvis Grums kommun i Värmland finns det miltals med outnyttjad och obebyggd strand. Kommunen har en dålig ekonomi, och det är ett samhälle som domineras av industrier. Det är också nära till centralorten Karlstad, vilket lockar många till flytt. Denna avfolkning av området skulle kunna motverkas, och man skulle även kunna locka till sig nya invånare genom ett natur- och strandnära boende. Att tillåta verksamheter, t.ex. hotell, att bygga en anläggning i ett attraktivt läge ökar turismen till bygden och därmed antalet arbetstillfällen som genererar inkomster till kommunen.

Av samma anledning kan det också vara nödvändigt att under vissa omständigheter frångå 100-metersregeln och införa en mer flexibel lagstiftning. Naturligtvis bör lagstiftningen även fortsättningsvis vara utformad så att tillämpningen är striktare i mer folktäta och attraktiva områden samt där särskild hänsyn till det lokala djur- och naturlivet bör tas.

Det är viktigt att värna om ett rikt djur- och naturliv så att vi och efterkommande generationer kan njuta och ta del av det. Det måste dock finnas en tro på människans egen vilja och förmåga att skydda och bevara vår natur. Från turistnäringens sida finns det också självfallet ett intresse av att bevara detta då Värmlands rika naturliv också är viktigt för turismen. Värmland är inget undantag utan situationen ser likadan ut i större delen av vårt land.

För en levande och rik glesbygd måste människors möjligheter att bo och verka strandnära förbättras i de områden där det finns ett överflöd på gleshet.

Stockholm den 21 oktober 2010

Christian Holm (M)