Motion till riksdagen
2010/11:MJ255
av Katarina Brännström (M)

Kontroll av kosttillskott


m1060

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över regelverket för kosttillskott.

Motivering

Idag finns det en stor marknad och kraftig marknadsföring för olika medel som påstås vara till nytta vid olika besvär. Det kan vara naturläkemedel, läkemedel och olika kosttillskott som framhålls som läkande och nödvändiga.

Kosttillskott kan liknas vid läkemedel till både utseende, innehåll och med vilka påståenden de säljs. För en del kosttillskott är det bevisat att de hjälper kroppen, till exempel omega 3 och antioxidanter. Men de allra flesta kosttillskotten är inte tillräckligt kontrollerade och kan till och med innebära skador i kombination med utskrivna läkemedel vid olika sjukdomstillstånd.

Kosttillskott omfattas av livsmedelslagstiftningen. Det innebär i dagsläget att det inte finns något godkännande eller granskning från myndighetshåll av de enskilda produkternas effekt och säkerhet. Därför kan det vara svårt att få saklig och tillräcklig information om dessa produkter. Det är däremot Läkemedelsverket som bedömer om en produkt är ett läkemedel. Om ett kosttillskott säljs med vad Läkemedelsverket anser vara medicinska påståenden har Läkemedelsverket möjlighet att klassificera produkten som ett läkemedel. Det blir då inte längre tillåtet att sälja produkten eftersom den då inte är godkänd av Läkemedelsverket.

Mörkertalet för dem som drabbas av biverkningar eller annan påverkan vid intag av kosttillskott är troligen stort. De flesta söker och provar olika preparat i en desperat jakt efter lindring av sina besvär, kanske utan att meddela eller rådfråga sin läkare, vilket kan få allvarliga konsekvenser. Någon anmälan sker sällan och därmed är kunskapen om biverkningar dålig.

För att komma till bukt med preparat ute på marknaden som kan vara skadliga bör regelverket för kosttillskott ses över. Det är av yttersta vikt att innehållet i kosttillskott deklareras ännu mer noggrant än vad som görs idag samt att det innehåller varningstexter när så är påkallat.

Stockholm den 25 oktober 2010

Katarina Brännström (M)