Motion till riksdagen
2010/11:MJ241
av Lars Tysklind (FP)

Livsmedelsverkets kostråd


fp1093

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över Livsmedelsverkets uppdrag vad gäller kostråd.

Motivering

De kostråd som ges av Livsmedelsverket har under de senaste åren ifrågasatts från många håll.

Ett exempel är debatten kring de positiva resultat som fåtts med kolhydratfattig och fettrik kost (LCHF) mot diabetes typ 2 och fetma. Socialstyrelsen har godkänt detta som ett behandlingsalternativ. Det märkliga blir då att LCHF-kost enligt Livsmedelsverket inte kan rekommenderas till friska personer. Det måste utredas varför man först måste bli sjuk innan man går över till kost som motverkar sjukdomen.

En av huvudpunkterna i Livsmedelsverkets kostråd är att minska ner intaget av mättat fett så mycket som möjligt. I Dagens Medicin i april 2009 ifrågasatte tolv forskare och läkare starkt på vilken vetenskapliga grund som rådet att undvika mättat fett vilar, och man ifrågasätter om Livsmedelsverket verkligen ska ge kostråd till allmänheten. När man från Livsmedelsverket svarade i Dagens Medicin mer än månad senare ges inget entydigt svar på den specifika frågan om just mättat fett.

Utdrag från Livsmedelsverkets hemsida under rubriken ”Kostråd–Barn”: ”Ett undantag från rekommendationen om nyckelhålsmärkt mat gäller bordsmargarin. Till barn i förskoleåldern rekommenderar Livsmedelsverket sorter med minst 70 procent fett, men med högst en tredjedel mättat fett. Läs på förpackningen. Om övriga familjen använder lättmargarin går det bra att bre på ett tjockare lager eller tillsätta lite extra fett i maten, till exempel flytande margarin eller rapsolja, till de minsta barnen (se frågor och svar om mat för småbarn i länken till höger).” Var och en som läser ett sådant råd måste ändå fråga sig om lättmargarin, som är framställt genom en industriell process med ett stort antal tillsatser, rimligen kan vara nyttigare än smör.

I den nya skollagen finns inskrivet att skolmaten ska vara näringsriktig och att vid bedömningen av vad som är en näringsriktig måltid bör, enligt propositionen, de svenska näringsrekommendationerna vara en utgångspunkt. Detta torde innebära att dagens kostråd från Livsmedelsverket ska följas och de skolor som idag serverar mellanmjölk och smör behöver byta ut dessa produkter mot lättmjölk och lättmargarin. Det är då oroande att den vetenskapliga grunden för detta inte tycks vara entydig. Det finns också ett stort antal föräldrar som faktiskt inte vill att deras barn ska äta industriellt processade produkter med tillhörande tillsatser.

Sammantaget bör enligt min mening Livsmedelsverkets uppdrag att ge kostråd till allmänheten ses över.

Stockholm den 25 oktober 2010

Lars Tysklind (FP)