Motion till riksdagen
2010/11:MJ236
av Jens Holm m.fl. (V)

Exportbidrag


V222

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör avge ett tydligt ställningstagande att den aldrig avser att stödja exportbidrag eller höjningar av befintliga exportbidrag.

Motivering

Exportbidrag är en av de mest destruktiva aspekterna av EU:s gemensamma jordbrukspolitik. För att garantera att europeiska bönder får avsättning för sina produkter köper EU upp det eventuella överskott som produceras. Överskottet kan antingen säljas inom EU med s.k. marknadsfrämjande åtgärder eller genom att EU ger bidrag till att exportera produkterna utanför EU med s.k. exportbidrag.

Exportbidragen stimulerar onödig överproduktion av mat och förstör marknaderna i utvecklingsländerna. Även om exportbidragen har minskat de senaste åren handlar det fortfarande om stora summor. För år 2008 betalades 925 miljoner euro, 9 miljarder kronor, ut i exportbidrag.

I Sverige har det funnits en samsyn kring exportbidragen. Från höger till vänster säger sig partierna vilja avskaffa exportbidragen. Det är bra. Men det är skillnad mellan ord och handling. Både tidigare socialdemokratiska regeringar och de nuvarande borgerliga har röstat för höjningar av exportbidrag på EU-nivå. Jordbruksminister Eskil Erlandsson sa till Europaportalen: ”Regeringen är helt emot exportbidrag. Vi driver frågan om exportbidragens avskaffande i alla forum där det är möjligt” (Europaportalen den 5 januari 2009). Men efter att ha granskat regeringens agerande i de EU-forum där man kan påverka exportbidragen kan vi konstatera att detta inte är sant. Exportbidrag till jordbrukssektorn i EU avgörs i de s.k. förvaltningskommittéerna, där EU-kommissionen är föredragande och dit varje medlemsland skickar representanter. De svenska representanterna är oftast tjänstemän från Jordbruksdepartementet och Jordbruksverket, som reser till möten med tydliga instruktioner från regeringen om hur de ska agera. Sedan hösten 2006 har den borgerliga regeringen röstat för höjda exportbidrag vid inte mindre än fem tillfällen.

Dessa är:

De dumpade varorna har bland annat gått till länder som Oman, Sudan, Nigeria och Sri Lanka. Vårt grannland Danmark, som tillsammans med Sverige också är motståndare till exportbidragen, har däremot vid varje givet tillfälle röstat nej till höjda exportbidrag.

Trots den officiella hållningen emot har alltså den borgerliga regeringen röstat för höjda exportbidrag vid fem tillfällen, trots att man inte vill ha exportbidragen. Så här kan vi inte ha det i fortsättningen. Den borgerliga regeringen uppmanas därför avge ett tydligt ställningstagande om att den aldrig avser att stödja införande eller höjningar av exportbidrag. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 25 oktober 2010

Jens Holm (V)

Torbjörn Björlund (V)

Siv Holma (V)

Hans Linde (V)

Kent Persson (V)

Jonas Sjöstedt (V)