Motion till riksdagen
2010/11:MJ214
av Ann-Kristine Johansson och Lars Mejern Larsson (S)

Samlad livsmedelsstrategi


s28036

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en långsiktig samlad livsmedelsstrategi.

Motivering

Svensk produktion av livsmedel har under senare år minskat i såväl volym som värde. Importen ökar ständigt och utgör numera hälften av den mat som konsumeras i Sverige trots att svenska konsumenter i allt större utsträckning efterfrågar närproducerade livsmedel av hög kvalitet. Försäljningen av närproducerade livsmedel utgör dock endast en liten del av den totala försäljningen. Sveriges bönder har med sitt höga kostnadsläge svårt att klara importkonkurrensen på en marknad där priset alltför ofta räknas tyngre än god djuromsorg och höga miljökrav. Fortsätter produktionen att minska i nuvarande takt kommer detta att få konsekvenser för livsmedelsindustrin och för landsbygden. För närvarande utgör jobben som har de gröna näringarna som sin bas ca 10 procent av alla arbetstillfällen i Sverige.

Den nuvarande trenden med en ökad import kan vara en farlig väg att gå. Med en ökande befolkning globalt – enligt FAO till 9 miljarder människor år 2050 – sätts allt större press på den globala livsmedelsproduktionen, och tillgång till billiga importerade livsmedel blir därmed kanske inte möjlig framöver. Klimatförändringarna gör att förutsättningarna för livsmedelsproduktion kan komma att ändras betydligt framöver.

Genom en satsning på livsmedelsproduktionen i Sverige stärker man den svenska landsbygden som ger öppna landskap och andra kollektiva nyttigheter till gagn och glädje för medborgarna. Man skapar därmed ytterligare tillväxt och flera arbetstillfällen. Att överlåta en så viktig sektor som livsmedelsproduktionen enbart till marknaden är inte hållbart i längden eftersom obalanser i produktionen måste åtgärdas för att säkra ett hållbart och säkert flöde av livsmedel.

Därför behövs det en bred samlad livsmedelstrategi som sträcker sig 15–20 år framåt i tiden. Sverige behöver en livsmedelsvision som handlar om hur, var och vad man ska använda våra naturresurser till. Vi kan dra lärdom av hur man utarbetat en sådan i t.ex. Storbritannien och Danmark.

En samlad livsmedelsstrategi kan ge konsumenterna, närproducerade och säkra livsmedel av hög kvalitet, trygghet i livsmedelsförsörjningen för Sverige i en klimatosäker värld och ökad export av livsmedel producerade med hög djuromsorg och höga miljökrav.

I en ny samlad livsmedelsstrategi bör det ingå att ge rådgivning till producenter, vilket kan säkra en kostnadseffektiv och klimatsmart produktion som är konkurrensneutral mot omvärlden, och att ge bättre information till konsumenter om att äta hälsosamt och säsongsmässigt. Det är billigare, bättre för hälsan och bättre för miljön. I strategin bör det också ingå att arbeta aktivt inom EU för en modern jordbrukspolitik där man kan uppnå ovanstående mål, att arbeta aktivt för bättre måltider i skolor, sjukhus och äldreomsorgen enligt principen om säsong, kort transportsträcka och livsmedel fria från onyttiga tillsatser och att öka kunskaperna om livsmedelsproduktion och om sund och säker kost till elever i alla åldersgrupper.

Stockholm den 21 oktober 2010

Ann-Kristine Johansson (S)

Lars Mejern Larsson (S)