Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utvecklingen av framtidens skogspolitik.
Drygt halva Sveriges yta är täckt av skog. Sveriges skogsmark utgör en fjärdedel av skogsmarksarealen inom EU, vilket gör Sverige till unionens största skogsland. Våra skogar har under århundraden varit en värdefull tillgång för vår överlevnad och vi ska vara stolta över det vi kallar vårt gröna guld och den skogspolitik som funnits i olika former sedan början av 1800-talet. Skogen har bidragit till utvecklingen av vår välfärd; den har bidragit till betydelsefulla arbetstillfällen i såväl glesbygd som i industrisamhällen och den innebär en stabil bas i den svenska ekonomin.
Skogen ska vårdas så att vi alla, våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn, får del av dess nyttigheter. Omsorgen om kommande generationer är en självklar utgångspunkt när vi nu ska möta framtidens globala och nationella klimatutmaningar. Och skogsägarna har ett övergripande ansvar för skogsbruket.
Det är därför viktigt att skogen och skogsmarken ses som en nationell tillgång som ska skötas så att den långsiktigt och uthålligt ger god avkastning, samtidigt som den biologiska mångfalden behålls och hänsyn till andra allmänna intressen tas. Hur tillväxten kan öka utan att miljöhänsynen minskar är en annan viktig fråga att hantera. Efterfrågan av skogsråvaran ökar stadigt till allt från att bygga mer i trä till pappersindustrin som nya produkter av cellulosa till bioenergi och biobränsle.
Skogsnäringen är en viktig tillgång i arbetet för ett hållbart samhälle. Trä är en förnybar och nationell resurs som vi vill se en ökad användning av. Och en ökad forskning för att möta framtidens behov av förnybara resurser måste till.
Det behövs ytterligare resurser till Skogsstyrelsen för att stärka och utveckla organisationen och för att den ska kunna genomföra sina uppdrag som expertmyndighet, rådgivare åt skogsnäringen och som främjare av skogsvårdslagen och ha möjlighet att arbeta efter de skogspolitiska målen.
Avvägningen mellan de två jämställda skogspolitiska målen, miljömålet och produktionsmålet, är en grundläggande uppgift. Det finns stora behov av rådgivning och att höja kunskaperna i vårt samhälle, framför allt vad avser risker i samband med de allt fler och kraftigare stormar och andra klimatförändringar som påverkar våra skogar.
Samhället, övriga näringar och skogsbruket behöver gå mer i takt med varandra och kommunicera hur det framtida skogsbruket ska fungera och hur den biologiska mångfalden ska säkerställas.
Kraftfulla satsningar krävs för att anpassa den svenska skogspolitiken efter de effekter som dagens och framför allt morgondagens klimatförändringar innebär.