Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att definitionen av kulturtidskrifter ändras till den tidigare formuleringen.
Den 15 augusti började den nya förordningen för statsbidrag till litteratur, kulturtidskrifter och läsfrämjande insatser att gälla.
En av de mer omdebatterade delarna av förordningen är den nya definitionen av kulturtidskrifter.
Kulturtidskrift: en tidskrift som med sitt huvudsakliga innehåll vänder sig till en allmän publik med kulturdebatt i vid mening eller som huvudsakligen ger utrymme för analys och presentation inom kultur och konstarter.
Med kulturtidskrift avses en tidskrift som med sitt huvudsakliga innehåll vänder sig till en allmän publik med samhällsinformation eller med ekonomisk, social eller kulturell debatt eller som huvudsakligen ger utrymme för analys och presentation inom de skilda konstarternas områden.
Den föreslagna definitionen innebär att fokus vid bidragsgivningen snarare bör ligga på tidskrifter som huvudsakligen innehåller kulturdebatt än t.ex. ekonomisk eller social debatt (jfr nuvarande förordnings lydelse, s. 6). Den föreslagna definitionen utesluter dock inte att stöd kan lämnas till kulturtidskrifter som även ger utrymme för samhällsdebatt.
Detta är en förändring som är opåkallad och olycklig. Att snäva in definitionen av kulturtidskrifter kan knappast få effekten att kulturdebatten blir bredare. En troligare utveckling är att vissa kulturtidskrifter mister en del av sin finansiering och att floran av kulturtidskrifter smalnas av.
Beslutet bör upphävas och en återgång till den tidigare definitionen ske.