Motion till riksdagen
2010/11:Kr325
av Gunilla Carlsson i Hisings Backa m.fl. (S)

Västsvensk kultur


s71007

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den västsvenska kulturen.

Motivering

Aldrig har så många tagit aktiv del av kultur i Sverige som i vår tid. Aldrig förr har så många lyssnat så mycket på musik, sett så mycket film, teater eller opera som nu. Kulturen ökar i betydelse, och det är fundamentalt för vår demokrati. Kulturen i dess många former och uttryck ökar vår förståelse för varandra, förmågan till kritisk granskning och omprövning, den inspirerar till nya tankar och lösningar – och gör livet mer meningsfullt.

Kulturpolitiken och därmed kulturlivet ska ha både bredd och djup. För ett levande kulturliv måste det finnas kulturinstitutioner av både nationell och internationell betydelse, likaväl som att det måste finnas lokalt intresse i kulturorganisationer och musicerande. Det ska finnas möjligheter för alla att både utöva och konsumera kulturen.

En kreativ kulturpolitik ska ge människor nya upplevelser och vara till för alla, oavsett vilken klass eller etnicitet man tillhör. Särskilt bör man satsa på barn och ungdomar så att de får en naturlig relation till att vara både konsument och utövare av kultur i olika former.

Folkbildningen är en del av den svenska, och därmed den västsvenska, kulturen. Studieförbund, folkhögskolor och folkrörelsernas bildningsarbete måste ges ekonomiska möjligheter för att kunna upprätthålla sitt folkbildningsarbete. Ett aktivt föreningsliv är oerhört viktigt för utvecklingen av samhället.

På allt fler områden och i allt fler branscher uppstår behov av konstnärligt utbildade medarbetare. Jobb- och företagsmöjligheter inom verksamheter som design, mode, nya medier, besöks- och upplevelsenäring, reklam och kommunikation växer. Det är bra för de många unga som väljer kreativa utbildningsinriktningar. Kunskap och bildning är en väg till personlig frigörelse och utveckling. Studieförbund, folkhögskolor och folkrörelsernas folkbildningsarbete är viktiga bryggor till både kultur och högre utbildning. De erbjuder möjligheter att växa med bildning och ge uttryck för nyfikenhet och kreativitet. Folkrörelsearbetet inbjuder till delaktighet och praktiskt, vardagligt demokratiarbete av stort värde för vårt samhälle.

Den västsvenska kulturpolitiken vill ta vara på allas rätt och behov av kulturupplevelser. Film i Väst är mycket uppskattad inom regionen. Det är viktigt att regionens kulturinstitutioner ges möjlighet att upprätthålla en god kvalitet. Det är till gagn för såväl medborgarna i Västsverige som besökande- och turismnäringen. Kulturturism är en bransch som expanderar i hela Västsverige. Genom intressanta besöksmål, utflykter i naturen och andra kulturupplevelser får besökare i regionen rika upplevelser. Det gynnar både utvecklingen i närområdet, folkhälsan och det leder till fler arbetstillfällen. Natur- och kulturturismens utveckling har också ett tydligt samband med landskapets karaktär och traditioner.

Regionalt är fri entré införd upp till 25 år. För att kunna gå vidare och ge fler denna möjlighet behöver möjligheten till ett nationellt stöd för institutioner av nationellt intresse undersökas. Ett västsvenskt exempel är Göteborgsoperan, som har en liten scen i Skövde, och Symfonikerna i Vara, som vill turnera för att skapa ett större intresse och ge fler möjlighet att se och höra deras konserter.

Det är även angeläget att undersöka möjligheten att stötta kultur som är riktad till barn genom ökade medel till kultur i skolan för att stimulera att man efter skolan fortsätter vara en aktiv kulturkonsument och kulturutövare.

Stockholm den 21 oktober 2010

Gunilla Carlsson i Hisings Backa (S)

Adnan Dibrani (S)

Ann-Christin Ahlberg (S)

Carina Ohlsson (S)

Catharina Bråkenhielm (S)

Jonas Gunnarsson (S)

Jörgen Hellman (S)