Motion till riksdagen
2010/11:Kr322
av Ann-Christin Ahlberg (S)

Utbildning av syntolkar


s71003

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utbildning av syntolkar.

Motivering

I Sverige finns närmare 100 000 registrerade synskadade. På samma sätt som hörselskadade har behov av hjälpinsatser för att kunna delta i kulturlivet, genom bland annat hörseltolkade föreställningar inom teatern där replikerna skrivs på en stor skärm, har synskadade behov av att få hjälp via syntolkning. Möjligheten till syntolkning varierar beroende på var i Sverige man bor och utbudet är i hög grad beroende av ”eldsjälar”.

Någon formell utbildning till syntolkning finns inte. I Västra Götalandsregionen genomfördes dock för några år sedan, med hjälp av anslag från Kulturrådet, ett projekt med pilotutbildning till syntolk. Utbildningen anordnades på Fristads folkhögskola och man tog fram ett koncept för utbildning till syntolk. Utbildningen föreslogs vara tio dagar lång. Erfarenheterna från verksamheterna har visat att dessa syntolkar har fungerat väl och representanterna för Synskadades Riksförbund är mycket nöjda med arrangemangen.

Till folkhögskoleförlagd teckenspråksutbildning och teckenspråkslärarutbildning anslår staten medel. Något motsvarande anslag för syntolksutbildning finns inte. Istället får den som vill utbilda sig till syntolk bekosta utbildningen själv, vilket för närvarande kostar mellan 20 000 och 30 000 kronor.

För att öka utbudet av syntolkar och öka synskadades möjlighet att ta del av syntolkning bör en översyn göras om kostnaden för utbildning till syntolk skulle kunna finansieras på samma sätt som utbildning till hörseltolk.

Stockholm den 21 oktober 2010

Ann-Christin Ahlberg (S)