Motion till riksdagen
2010/11:Kr319
av Louise Malmström m.fl. (S)

EWK-museets framtid


s71023

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att bevilja Arbetets museum statsbidrag för att driva EWK-museet för politisk illustrationskonst vidare.

Motivering

Arbetets museum har sedan sin tillkomst kontinuerligt och konsekvent arbetat med den politiska illustrationskonsten. I april 2009 kunde det länge planlagda EWK-museets Centrum för politisk illustrationskonst invigas.

Genom bidrag från Centerpartiet, Lantbrukarnas Riksförbund, Aftonbladet och Söderköpings kommun kunde man bygga ett klimatkontrollerat arkiv för att göra EWK-samlingen tillgänglig för forskning och utställningar. Museet hyser även två gallerier där man byter utställningar tre gånger per år och ett permanent personmuseum över EWK:s liv och verk. Bidragen finansierade också en intendentstjänst till och med verksamhetsåret 2009. Denna tjänst har under verksamhetsåret 2010 finansierats av Östsam, Lantbrukarnas Riksförbund, Folksam, ABF och LO. Även Arbetets museum har varit delaktigt i denna finansiering.

Under 2009 och 2010 har EWK-museet etablerat sig som ett nationellt och internationellt centrum för politisk illustrationskonst. Genom detta arbetar man aktivt med frågor om yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och demokratiska processer. På den internationella arenan har man samarbetat med bland annat British Cartoon Archive vid Kent University, den brittiska tidningen the Guardian och Mexikos ambassad.

EWK-museet är även initiativtagare till ett nordiskt nätverk för politisk illustrationskonst vars syfte är att hålla internationella konferenser och vandringsutställningar över en period av tre år. Det är ett långsiktigt projekt som är finansierat av Kulturkontakt Nord. Nätverket består av, förutom EWK-museet, Fredrik Stabel & Avistegnernes Hus i Norge, Päivälehti museum i Finland och Museet för Dansk Bladtegning i Danmark.

Kommande projekt innefattar bland annat en utställning med arabisk politisk illustrationskonst i samarbete med Fayoum Art Center i Egypten, med ekonomiskt bidrag från Kulturrådet. Hösten 2011 är en utställning om kinesisk News Cartoon i samarbete med den kinesiska tidningen China Daily planerad.

Viktigt att även poängtera är den kontinuerliga verksamhet man har tillsammans med svenska politiska illustratörer. Man har bland annat varit i kontakt med barn- och ungdomstidningen Kamratposten för att därigenom göra en utställning riktad till barn och ungdomar om den samhällskommenterande tecknade bilden.

Sedan 2009 har museet finansierats med hjälp av externa finansiärer. Dessa medel räcker till 2010 års slut. Innebörden i vår motion är dock att det behövdes ett årligt driftsanslag på en miljon kronor för EWK-museet, alltså även för 2011 och så vidare, för att Arbetets museum ska kunna fortsätta att arbeta med ett levande EWK-museum.

Utan ett årligt anslag för driften kan inte Arbetets museum behålla någon intendent för EWK-museet och verksamheten får i stort begränsas till att bevara EWK:s samlade verk. Vi anser därför att möjligheten att bevilja Arbetets museum statsbidrag för att driva EWK-museet vidare och kunna visa en världsunik samling samt genom detta hålla den politiska illustrationskonsten levande för en bred allmänhet bör utredas.

Stockholm den 22 oktober 2010

Louise Malmström (S)

Anna-Lena Sörenson (S)

Billy Gustafsson (S)

Johan Andersson (S)

Johan Löfstrand (S)