Motion till riksdagen
2010/11:Kr287
av Yvonne Andersson och Annika Eclund (KD)

Folkbildningens roll relativt utbildningsväsendet


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inleda en dialog med folkbildningens organisationer kring deras roll relativt utbildningsväsendet.

Motivering

Folkbildning är en viktig del i det svenska kulturlivet. Folkbildningen är en unik väg att främja den allmänna medborgerliga bildningen och demokratin. Syftet med folkbildningen är att göra det möjligt för alla människor att påverka sin livssituation och skapa ett engagemang för att delta i samhällsutvecklingen.

Samhällets utveckling är dessutom beroende av människors företagsamhet och skapande förmåga. Kreativa miljöer formas av en helhet, där människor trivs och får möjlighet att skapa, där föreningsliv och kultur är levande. Det sker bäst när människor själva får vara med och utforma miljön. Folkbildningen har också stor betydelse för den demokratiska infrastrukturen i vårt land, inte minst genom att vara en verksamhet som förmår nå över generationsgränserna.

Varje år träffas miljontals människor för att tillsammans utbyta erfarenheter och åsikter med varandra. Folkbildningen anordnar studiecirklar, folkhögskolekurser och olika kulturarrangemang. Detta kan ske som en del av olika projekt och i samverkan med andra aktörer och organisationer. Inom studieförbunden är studiecirkeln den vanligaste verksamheten och varje år arrangeras enligt Folkbildningsförbundet ca 300 000 studiecirklar över hela landet. Den fria bildningens roll är således stark inom folkbildningsvärlden.

Statens roll visavi folkbildningen har främst varit stödjande och inte styrande. Den senaste tiden kan man dock skönja en förändring av denna roll. Folkbildningen har i allt större utsträckning fått uppdrag inom ramen för vuxenutbildningen och har därmed i mindre grad kunnat ägna sig åt bildningsarbetet. Ett tydligt exempel är folkhögskolornas nya uppdrag. Under 2010 har folkhögskolorna gjort en satsning på ungdomar som deltar i jobbgarantin och som saknar slutbetyg från grund- och gymnasieutbildningen. Syftet med satsningen är att motivera ungdomar att återgå till studier. Regeringen har i den senaste budgetpropositionen meddelat att man avser att förlänga denna satsning så att den pågår även under 2011.

I sak har detta förstås ett vällovligt syfte, genom att erbjuda skoltrötta ungdomar en annan sorts skolmiljö kan dessa förhoppningsvis slutföra sin skolgång med godkända slutbetyg. Samtidigt är det viktigt att en sådan förändring sker i tydlig dialog med folkhögskolorna och övriga delar av folkbildningen. Det får inte beskära den fria roll som folkbildningen traditionellt sett har haft. Förslaget måste också uppfattas mer som ett erbjudande än som ett krav från statens sida. Vi anser därför att regeringen bör inleda en dialog med folkbildningens organisationer kring deras roll relativt utbildningsväsendet.

Stockholm den 25 oktober 2010

Yvonne Andersson (KD)

Annika Eclund (KD)