Motion till riksdagen
2010/11:Kr283
av Yvonne Andersson och Anders Andersson (KD)

Stöd till trossamfund


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över lokalbidraget till de trossamfund som är berättigade till stöd från SST.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över statsbidragsreglerna för sjukhuskyrkan.

Lokalbidrag till handikappanpassning

Varje år ger staten ett stöd till trossamfund i Sverige. Enligt SST (Nämnden för statligt stöd till trossamfund) uppgick detta stöd under 2009 till totalt 50 232 000 kronor. Regeringen avgör vilka trossamfund som är berättigade till statligt stöd. För att vara berättigat krävs bland annat att samfundet bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på, att de är stabila och har egen livskraft. För närvarande uppgår antalet berättigade trossamfund och samverkansorgan till tjugotvå.

Bland annat ges ett bidrag som kallas för lokalbidrag. Det är ett investeringsbidrag där även handikappanpassning av lokaler ingår. Detta bidrag kan ges för att församlingar ska kunna hålla lokaler för sin religiösa verksamhet. Dock kan man säga att detta bidrag inte har utvecklats i jämn takt. Fram till mitten av 1990-talet var bidraget 13 miljoner kronor per år. Sedan sänktes bidraget, tillfälligt sades det, till 2 miljoner kronor per år. Ännu idag ligger detta bidrag kvar på 2 miljoner kronor. Detta har gjort att SST beslutat sig för att endast bevilja bidrag för handikappanpassning av redan befintliga lokaler. Det är inte rimligt att bidraget fortfarande ligger kvar på samma nivå som då det var föremål för en tillfällig sänkning. Detta borde därför bli föremål för en översyn.

Stöd till sjukhuskyrkan

Människan är en helhet med kroppsliga, själsliga och andliga behov. För att må bra behöver hon känna att dessa behov är tillgodosedda. I sjukvården är det alltfler som upptäcker hur viktigt det är att inte bara se till kroppen utan också till de övriga behoven. Därför är sjukhuskyrkan viktig. Till grund för sjukhuskyrkans arbete, som det ser ut i dag, ligger beslut i Sveriges riksdag som fattades i början av 1980-talet. Det övergripande begreppet är andlig vård inom hälso- och sjukvården. Sjukhuskyrkans arbete bedrivs ekumeniskt och omfattar de kristna samfunden i vårt land. De som arbetar i sjukhuskyrkan genomgår ofta en omfattande fortbildning efter sin grundutbildning till präst, pastor eller diakon. Det är en församling eller ett ekumeniskt råd som fungerar som arbetsgivare. Merparten av lönerna och andra kostnader betalas av respektive församling. Det finns dock även ett särskilt statsbidrag som betalas till samfunden, förutom Svenska kyrkan.

Det behövs en översyn av detta statsbidrag till andlig vård inom sjukvården. För närvarande räcker nämligen inte bidraget. Sjukhuskyrkan är mycket uppskattad av patienter, anhöriga och personal. Alltmer har sjukhuskyrkan kommit att fungera som ett starkt stöd för sjukhusens personal, där den bland annat arbetar med fortbildning, krishantering och samtalsstöd. I en tid av stress och oro behövs alla goda krafter i vårt samhälle. För att trygga och utveckla sjukhuskyrkans verksamhet bör därför statsbidragsreglerna ses över.

Stockholm den 25 oktober 2010

Yvonne Andersson (KD)

Anders Andersson (KD)