Motion till riksdagen
2010/11:Kr273
av Thomas Strand och Louise Malmström (S)

Ett folkbildningslyft för barn och föräldrar


s71056

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett särskilt folkbildningslyft där staten, lokala skolor och folkbildningens aktörer tillsammans antar utmaningen att dels ge föräldrar bättre förutsättningar att hjälpa sina barn med läxläsning, dels öka föräldrarnas egna kunskaper inom matematik, naturkunskap och teknik.

Motivering

Svensk folkbildning har spelat, och spelar fortfarande, en viktig roll för synen på lärande och bildning. Tack vare folkbildningens pedagogik har många människor fått ny och ökad kunskap. Många har fått möjligheter att påverka sin egen livssituation och inspirerats till samhällsengagemang. På så sätt har människors makt över sina egna liv ökat.

Folkbildningen vilar på ett orubbligt signum. Den ska vara fri och obunden. Det hindrar inte att folkbildningen i sin roll som aktör för utveckling och förändring kan ha en nära och god dialog med offentliga myndigheter, ideella organisationer och näringsliv. Tvärtom, i sin fria och obundna roll kan folkbildningen agera kraftfullt med ett underifrånperspektiv. Det är få organisationer som når så långt och brett ut i det svenska samhället som folkbildningens aktörer. Folkhögskolor och studieförbund kan vara drivkrafter för lokal och regional mobilisering och utveckling.

Staten har utifrån denna grundhållning förstått vikten av att fördjupa samtalet om demokrati, lärande och samhällsutveckling genom att stödja folkbildningens organisationer med ett generellt statsbidrag och med särskilda medel för särskilda satsningar. Vi tycker oss kunna identifiera en sådan särskild folkbildningssatsning som är både viktig och aktuell. Vi är övertygade om att svensk folkbildning skulle kunna göra betydelsefulla insatser för att motverka sjunkande kunskapsresultat i den svenska grundskolan. Skolan har naturligtvis ett huvudansvar för detta, men utifrån ett helhetsperspektiv på lärande så är även föräldrar och vårdnadshavare viktiga. Hemmets stöd vid läxläsning bör därför uppmärksammas mer. Vi kan identifiera några ämnen som kan kännas svåra för många föräldrar att förstå och på så sätt ge ett aktivt stöd vid läxläsning.

Det är viktigt att stärka intresset för matematik, naturvetenskap och teknik i förskolan, grundskolan och gymnasieskolan. För att lyckas med detta krävs många olika åtgärder, såsom lärarutbildning och lärarfortbildning. Men för att lyckas fullt ut krävs också att föräldrar engageras genom att deras intresse för och kunskap om matematik, naturvetenskap och teknik ökas. Samtidigt upplever många föräldrar det som svårt att stötta sina barn inom dessa ämnesområden. Här skulle folkbildningens aktörer kunna spela en viktig roll, särskilt studieförbunden som kan mobilisera och nå ut till många föräldrar i hela landet.

Staten, lokala skolor och folkbildningens aktörer skulle tillsammans kunna anta utmaningen att dels ge föräldrar bättre förutsättningar att hjälpa sina barn med läxläsning, dels öka föräldrarnas egna kunskaper. Detta skulle kunna ske genom ett särskilt folkbildningslyft.

Vi anser därför att regeringen bör ta initiativ till en dialog med folkbildningens aktörer med syfte att fokusera föräldrars viktiga roll vid läxläsande och då inom ämnena matematik, naturvetenskap och teknik.

Stockholm den 26 oktober 2010

Thomas Strand (S)

Louise Malmström (S)