Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av hur IT kan främja kulturen.
Med ny teknik förändras våra vanor och gammal teknik försvinner. Det innebär att vårt kulturarv som engagerar så många människor och som är så viktigt för samhället kan komma fler till del och detta för en lång tid framöver. Det svenska kulturarvet kan genom ny teknik bevaras för kommande generationer, något som inte minst yngre generationer efterfrågar – detta bevarande bör dessutom utvecklas kontinuerligt.
Genom ny teknik inom kulturen skapas dessutom nya arbetstillfällen och företag. Kostnader för distribution minskas kraftigt. Det är enkelt att både producera och konsumera kultur på Internet. Genom IT skapas en ”tvåvägskultur” – vi lyssnar och tittar inte längre enbart på existerande verk, utan vi skapar numera även innehållet i kulturen. Tack vare IT skapas nya kulturformer som musikdelningstjänster, fotoutställningar på nätet, webbsidor med möjlighet till att både se andras och lägga upp egna filmer, musikvideor eller dokumentärer. Många av dessa nya kulturformer har sitt ursprung i Sverige. Även i fortsättningen måste det vara enkelt och lönsamt att starta kulturrelaterade företag i Sverige, inte minst för att ny teknik innebär en enorm potential för nya idéer på kulturområdet.
Denna utveckling innebär nya förutsättningar för kulturpolitiken. För det första måste staten skapa neutrala marknadsvillkor och för det andra måste arbetet med att digitalisera kulturarvet intensifieras och samordnas så att kulturarvet kan tillgängliggöras för ännu fler människor. En sammanhållen svensk kulturportal som samlar länkar till museer, konstverk, litteratur etc. som är digitaliserade skulle vara ett steg på vägen.
Det bör göras en översyn om dels hur digitaliseringen av det svenska kulturarvet kan utvecklas, dels hur kulturspridning via ny teknik och nya tjänster och kulturformer, och därmed uppkomsten av nya företag i Sverige, kan främjas ytterligare i Sverige.