Motion till riksdagen
2010/11:Kr265
av Thomas Strand (S)

Punktskrift som läs- och skriftspråk


s71047

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att punktskrift erkänns som läs- och skriftspråk för personer med grav synnedsättning.

Motivering

Teckenspråket har varit ett erkänt officiellt språk för personer med dövhet och grav hörselnedsättning sedan 1981. Punktskriften borde ha samma ställning som läs- och skriftspråk för personer med grav synnedsättning.

Idag förbises punktskriften i språklagen, detta trots att FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som Sverige ratificerat, erkänner punktskriften som läs- och skriftspråk.

För alla, cirka 100 000 personer i Sverige, med synnedsättning är det svårt eller helt omöjligt att läsa tryckt text. För dem med grav synnedsättning är punktskrift därför det mest naturliga läs- och skriftspråket.

I Sverige är punktskriftsläsare en diskriminerad grupp. Trots att många är beroende av punktskrift i vardagen används det väldigt sällan i samhället. Bara en liten del av alla böcker ges även ut på punktskrift. Väldigt få produkter inom dagligvaruhandeln är märkta med punktskrift, och offentliga miljöer saknar i regel punktskriftsmärkning.

Utifrån FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning borde regeringen pröva hur punktskriften fullt ut kan erkännas som läs- och skriftspråk för personer med grav synnedsättning.

Stockholm den 21 oktober 2010

Thomas Strand (S)