Motion till riksdagen
2010/11:Kr241
av Annicka Engblom (M)

Statligt förvärv av Skärva herrgård


m1680

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett statligt förvärv av Skärva herrgård.

Motivering

Skärva herrgård ingår i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona och utgör en av kronjuvelerna i det kulturarv som vi alla har ett ansvar att skydda och värna. Vissa värden är av den arten att de inte går att mäta i kronor och ören. Skärva herrgård är ett tydligt exempel på detta.

Herrgården uppfördes 1785–1786 av skeppsbyggaren Fredric Henric af Chapman, som inte bara var en av centralpersonerna i uppbyggnaden av Karlskrona, utan också upphovsmannen till världens första serietillverkning av linjeskepp. För ritningarna och bygget av Skärva herrgård tog af Chapman hjälp av sin nära vän, Carl August Ehrensvärd, överamiral, konstnär och arkitekt.

Den centrala delen av byggnaden består av enastående rum av det magnifika slaget, bland annat ett kinesiskt rum där det fortfarande hänger ett hundratal tavlor med kinesiska båtmotiv. Runt huvudbyggnaden finner man en engelsk park med ett gotiskt torn som är ett av de allra första exemplen på nygotik i Sverige. Vidare finner man ett tempel tillägnat jaktgudinnan Diana med Ehrensvärds målade fris i pompejansk stil, vars ritningar finns bevarade på Nationalmuseum. Herrgården är genom sin välbevarade interiör och kulturhistoriskt oskattbara lösa inventarier unik på det sätt som den uttrycker den tidens stilideal.

Egendomen är idag till salu. Herrgården skyddas genom att den är ett byggnadsminne enligt 3 kap. lagen om kulturminnen m.m. Inventarierna, som utgör en viktig del i herrgårdens kulturella funktion, omfattas dock inte av detta skydd.

Det är av allra största vikt att herrgårdens framtid säkras genom ett stabilt och långsiktigt förvaltande, där ambitionen att bevara byggnaden och inventarierna i intakt skick är central. Risken finns att herrgården hamnar i ett ägarskap, där andra värden än kulturhistoriska anses som primära. Alla ser inte den mer djupgående betydelse som herrgården har, inte minst för allmänheten som idag har möjlighet att göra ett besök.

För att undvika att denna klenod styckas upp eller inte får den stabila förvaltning som krävs, bör det skyndsamt undersökas om möjligheten för ett statligt förvärv av egendomen i fråga.

Stockholm den 21 oktober 2010

Annicka Engblom (M)