Motion till riksdagen
2010/11:Kr239
av Tina Ehn m.fl. (MP)

Amatörkultur


MP1606

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en parlamentarisk utredning för att utreda ett samlat ansvar för amatörkulturen.

Motivering

Enligt en undersökning som SCB gjorde 1993 beräknades kulturföreningarna ha 750 000 medlemmar. Det gäller exempelvis musikföreningar, dansföreningar, hemslöjdsföreningar, teatergrupper, körer och folkdanslag. Amatörkulturens samrådsgrupp kommer fram till ungefär samma siffra idag, varav ca 679 000 medlemmar är organiserade i deras 18 amatörkulturförbund.

Detta visar vilken stark ställning kulturutövandet har i landet. Kulturrådets kulturvaneundersökning 2008 visar att 14,3 procent av befolkningen spelar instrument någon gång och att 6,3 procent gör det regelbundet, att 5,9 procent någon gång sjunger i kör, att 14,1 procent någon gång ägnar sig åt bildkonst och att 28,1 procent någon gång ägnar sig åt skrivande. Detta betyder att väldigt stora delar av befolkningen ägnar sig åt egen skapande verksamhet, men denna grupp har samtidigt minskat under tiden 1982–2006. Vi ägnar idag relativt sett mer tid åt att konsumera kultur och relativt sett mindre tid åt att skapa själva än vad som var fallet för 20 år sedan.

Ur ett grönt perspektiv är kulturkonsumtionen och det egna skapandet två sidor av kulturen som är ömsesidigt stödjande och vitaliserande, och de är båda väldigt viktiga för medborgarnas personliga utveckling och för samhället i stort.

Av det skälet är amatörkulturen som folkrörelse lika viktig som den professionella kulturen. Kulturen får aldrig bli enbart något som människor passivt konsumerar, utan den måste få vara en levande del av människors liv, något som både ger impulser och möjligheter till egna uttryck och till egen utveckling.

Som potential för lokal och regional utveckling är ideellt engagemang i alla former en viktig faktor, än mer så det skapande och kreativa ideella engagemanget inom amatörkulturen. Genom kulturmanifestationer bidrar amatörkulturorganisationerna till en gemensam kulturell identitet och samhällelig sammanhållning. Samtidigt är det ofta ideella kulturorganisationer som vårdar och bejakar kulturarvet, även där till fromma för samhället i stort.

Amatörkulturens finansiering går idag främst via folkbildningen. Folkbildningens roll som forum för ideell kultur är viktig, men möjligheten till ett aktivt föreningsliv inriktat på kulturverksamheten försvåras därigenom. Det är viktigt att, utöver folkbildningen, amatörkulturens föreningsbildning stöttas. För att kunna göra detta krävs en grundlig genomgång av amatörkulturen idag och vilket stöd den behöver. Vi föreslår att en parlamentarisk utredning tillsätts för att utreda ett samlat ansvar för amatörkulturen och dess behov.

Stockholm den 22 oktober 2010

Tina Ehn (MP)

Agneta Börjesson (MP)

Mehmet Kaplan (MP)