Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bevara och utveckla Klaverens Hus.
Klaverens Hus i Söderhamn har på cirka tio år byggt upp ett museum över svensk pianotillverkning. Museets samlingar består dels av omkring 400 instrument (pianon, flyglar, tafflar och orgelharmonier), dels av industrihistoriska minnen kring svensk pianotillverkning (verktyg, arkivmaterial, kataloger, fotografier m.m.). Stora delar av dessa samlingar skulle idag vara omöjliga att ersätta, eftersom många gamla pianon slängs eller säljs till utlandet.
Klaverens Hus är mycket mer än en samling. Med frivilliga och oavlönade krafter bedriver man forskning och ger ut publikationer, man gör utställningar och besvarar frågor från allmänheten och man anordnar konserter och föredragsserier.
Klaverens Hus drivs som en ideell förening och är som sådan ekonomiskt beroende av medlemsavgifter från cirka 200 medlemmar, men framför allt av olika slag av bidrag. Främsta bidragsgivare genom åren har varit Söderhamns kommun, som delat ut ett årligt verksamhetsstöd till föreningen. Dessutom har kommunen ansvarat för museets lokalkostnader, både i form av en utställningslokal i det centralt belägna tidigare Folkets Hus och i ett fjärrmagasin i ett nedlagt sjukhem utanför centrum. Kommunens åtaganden kan värderas till omkring en halv miljon kronor per år, men kommunen har meddelat att man inte har möjlighet att fortsätta samarbetet i nuvarande form. Stödet är definitivt begränsat till och med den 31 december 2010 och utan något stöd kan verksamheten komma att upphöra.
Utredningen om en nationell plattform för musiken (Ku 2009:01) föreslår att Statens musiksamlingar får ett nytt uppdrag och byter namn till Statens musikverk. Utredningens huvudförslag är att det nya uppdraget omfattar både att främja framförandet av levande musik och att bevara och tillgängliggöra kulturarvet.
Det är tydligt att verksamheten i Klaverens Hus inte främst är av lokal karaktär, utan i högsta grad är av nationellt intresse för vårt kulturarv. Samlingarna kan mer än väl mäta sig med de främsta internationella motsvarigheterna. Denna typ av verksamhet kan inte heller bedrivas enbart av ideella krafter, utan det behövs också ett nationellt engagemang. I Statens musiksamlingar ingår Musikmuseet som också har en stor samling klaverinstrument. Denna samling och Klaverens Hus samling kompletterar, snarare än överlappar, varandra.
Remisstiden för slutbetänkandet (SOU 2010:12) gick ut i april 2010 och hittills har inte någon lagrådsremiss presenterats. Då det finns ett stort kulturarv i samlingarna bör man därför se över hur Klaverens Hus verksamhet kan säkerställas. Statens musiksamlingar har självklart naturliga beröringspunkter med Klaverens Hus.